Novosti dana

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je albanski premijer Edi Rama izneo neistine kada je rekao da je Srbija kršila CEFTA sporazum i da se navodno Priština na to žalila. Istakla je da je to političko spinovanje sa namerom da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine. Brnabićeva je poručila Prištini da razmisle zbog čega su uveli takse, kako bi mi, kao ozbiljna država, mogli da odgovorimo na to. "Je li to bilo zbog Interpola ili kršenja CEFTA sporazuma od strane Srbije", upitala je premijerka. Pozvala je Prištinu da pokaže žalbu upućenu zbog kršenja CEFTE. Premijerka navodi da, ako nema dokaza da se Priština žalila, onda je Rama svesno i namerno pokušao da obmane javnost u regionu i Evropskoj uniji.

Ambasadori zemlja članica Evropske unije formalno su potvrdili odluku da Srbija sledeće nedelje otvori dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa Unijom, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora. Ambasadori su bez debate, jednoglasno podržali odluku koju su predstavnici Evropske unije u radnom telu Saveta zaduženom za proširenje doneli juče o otvaranju poglavlja 17 i 18 u pristupnim pregovorima Srbije. Poglavlje 17 je o ekonomskoj i monetarnoj politici, a poglavlje 18 o statistici. Ova poglavlja biće otvorena u ponedeljak, 10. decembra, u Briselu na Međuvladnijoj konferenciji Evropske unije i Srbije. Srbija će sa nova dva poglavlja imati otvorenih 16, od kojih su dva i privremeno zatvorena, od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napustio je sastanak u Sarajevu sa delegacijom Saveta za sprovođenja mira jer na sastanku nije bila istaknuta zastave Republike Srpske. Dodik je prisutnima rekao da je BiH po ustavu državna zajednica dva entiteta, a Republika Srpska njen deo i da, prema tome, zastava mora biti istaknuta.

Kremlj je saopštio da Sjedinjene Američke Države manipulišu činjenicama kako bi lažno optužile Rusiju da krši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa u nameri da ga napuste. Američki državni sekretar Majk Pompeo prethodno je Rusiji postavio ultimatum od 60 dana po pitanju Sporazuma, iznoseći tvrdnje da Moskva "vara" u kontroli oružja. Na pitanje o ultimatumu portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da izjave Amerike i NATO-a podstiču tenzije. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ističe da je Rusija uvek poštovala Sporazum i smatra ga jednim od stubova strateške stabilnosti i međunarodne bezbednosti.

Zemlje Evropske unije žele da Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa bude očuvan i u potpunosti sproveden, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. "Za Uniju Sporazum je ključ bezbednosti", rekla je Mogerini po dolasku na sastanak ministara inostranih poslova NATO-a.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво