Sportski spomenar

Gost 335. Sportskog spomenara je automobilista i novinar Đorđe Đenić. U doba procvata automobilskog sporta u nekadašnjoj Jugoslaviji, takmičio se u relijima, a 1976. osvojio je treće mesto u državnom šampionatu u nacionalnoj klasi.

U emisiji će između ostalog govoriti: o svom novinarskom radu u Radio Beogradu, saradnji sa našim legendarnim sportskim novinarima Radivojem i Markom Markovićem, Miodragom Stojiljkovićem. Kako je uz pomoć čuvenog novinara Radio Beograda Predraga Kneževića-Kneže zavoleo automobilizam, a zatim i počeo da prati zbivanja iz tog sporta i na našim talasima? O istoriji auto-moto sporta na našim prostorima. Prvoj trci u Srbije održanoj 28. juna 1909. od Niša do Beograda.

O Velikoj dorćolskoj trci 1938. O čuvenoj trci oko Kalemgdana 3. septembra 1939. ujedno i poslednjoj trci najbržih bolida pre Drugog svetskog rata. O Bošku Milenkoviću jedinom vozaču iz Srbije koji je učestvovao u glavnoj trci automobile i profesoru Mašinskog fakulteta u Beogradu doktoru Mihajlu Borisavljeviću učesniku trcke motociklista. O maratonskom reliju London-Meksiko na kom se nadmetala i naša posada: Nestor Milanov, Vukoje i Sreten Đorđević. Ekspediciji Kragujevac-Kilimandžaro. Koje je sve poznate svetske automobiliste intervjuisao...

Čućete i ekskluzivni tonski zapis iz 1983. sećanja čuvenog predratnog motocikliste Voje Ivaniševića o spidvej-stazi u Beogradu i trci automobila: "Drvar", "Sutjeska" i "Tito" koje su izradili klubovi narodne tehnike. 

Autor Miroslav Nešić.

Radio Beograd 1 od 16 do 17 časova.

 

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи