Gosti iz prošlosti

"Bez biografskih detalja. Počnite ovako: Baltus je slikar o kome se ništa ne zna. Sad pogledajmo njegove slike. Pozdrav, B." - pisalo je u telegramu koji je Baltus uputio londonskoj galeriji Tejt 1968. godine, kada su mu organizatori, povodom njegove velike retrospektivne izložbe, zatražili da pošalje nekoliko rečenica o svom životu. Ipak, napisali su uvodni esej za katalog o njegovom detinjstvu i umetničkom stasavanju i tekst odneli Baltusu na odobrenje. Dosledan u stavu da njegove slike govore same za sebe, Baltus je čitav tekst precrtao i rekao: "Ako ovo objavite - ništa od izložbe!"

Bio je samozvani grof, kralj mačaka, perfekcionista koji je slikanjem odlagao smrt, umetnik koji šokira, provocira i odgoneta tajne nesvesnog. Govorio je: "Danas moraš da vrištiš glasno, ako želiš da te čuju. Moraš da se naoružaš pijucima, ašovima i bor-mašinama, da probiješ sve što je veštačko i razbiješ asfalt."

Bio je poslednji veliki slikar ili, po sudu drugih - perverzni stari manijak, pedofil, osrednji slikar i erotoman. Umetnik iza Alisinog ogledala, fsciniran mitom o Narcisu ili možda novi Hambert Hambert, gotovo selindžerovski odvojen od savremenika, s reputacijom stvorenom na temeljima istina, poluistina i izmišljenog, čemu je u mnogome i sam doprineo.

U "Gostima iz prošlosti" - Baltazar Klosovski de Rola, francuski slikar poznat pod umetničkim imenom Baltus.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи