Vreme sporta i razonode

Srpski as u džudo sportu Aleksandar Kukolj, ili - kako ga mnogi od milja zovu - Aleksandar Veliki, zabeležio je još jedan u nizu uspeha na međunarodnoj sceni. Na Gran priju u Hagu odbranio je titulu osvojenu prošle godine, u finalu savladavši Nikolasa Šerašadišvilija,aktuelnog svetskog prvaka, momka rodom iz Gruzije,sa španskim državljanstvom. Kukolj je nedavno imao ozbiljne pripreme u Rio de Žaneiru, gde je na vojnom SP osvojio bronzano odličje. Vežbao je sa Brazilcima Flaviom Kantom i Davidom Mourom. U Beogradu ostaje petnaestak dana, potom ide na nove pripreme u Japan, onda i  na masters u Kini. Uprkos gužvi, uvek dovoljno vremena i volje za gostovanje u porodičnom magazinu Radio Beograda 1.

Osnivač i dugogogodišnji direktor SOS kanala Dragiša Kovačević, tokom bogate novinarske karijere, zdušno se borio za pravilno odrastanje dece, formiranje njihovih ličnosti, zdravlje na nacionalnom nivou, borbu protiv droge i ostalih pošasti savremenog vremena. Kovačević je nedavno, formalno, završio svoj radni vek, ali će svoje bogato iskustvo prenositi, pored ostalog, i kroz jednu lepu misiju, kroz funkciju potpredsednika udruženja `Živimo zdravije`, na čijem čelu je Bata Đorđević. Ako se nešto brzo ne preduzme, Srbija će - ističe Kovačević - 2025. godine imati 3.3 miliona izrazito gojaznih, bolesnih građana. Tek jedna od tema za razgovor sa uvek agilnim i preduzimljivim gostom, čija su vrata televizije, kao i mikrofoni, uvek bili otvoreni za kolege iz drugih kuća, dabome - i naše.

Posle Subotice i Pančeva, i beogradska publika, u Studentskom kulturnom centru, moći će da posluša program pod nazivom `Most kakor kamen kost`, koncertni pregled kulturne usmene baštine slovenačkih i uskočkih pesama u Sloveniji. U organizaciji `Ring Ringa`, predstaviće se članovi ovog projekta, koga je pokrenula naša gošća Ljoba Jenče, zadužena za vokale i gong. S njom dolazi i pijanista Jure Goručan. Projekat je baziran na prijateljstvu i duhovnoj bliskosti. U moderno doba, kada društvene okolnosti nisu nimalo naklonjene negovanju kulturne baštine, savremeno oživljavanje tradicije je jedini autentičan put ka toj duhovnoj univerzalnosti. Deo ovog projekta su još i Svetlana Spajić- glas i  Boris Kovač- saksofon i klavir.

Šarmantni Rista sa naše slike nova je maskota Sportskog saveza Srbije, koji najvećim delom stoji iza trodnevnog Sajma sporta na Beogradskom sajmu. Naši reporteri javljaće se sa ovog jedinstvenog događaja, koji na jednom mestu okuplja sve sportske familije, uz ogromno interesovanje posetilaca. Takođe, pratićemo i kretanje rezultata na košarkašoj utakmici `večitih rivala`, sa utakmice ABA lige Partizan- Crvena zvezda, posle 17 časova, uključivaće se Slobodan Maletić. Idemo i u susret revanš meča finala Kopa Libertadores, između argentinski ekipa River Plata i Boka Juniors, koji je na programu večeras.

 Slavko Nikolić, poznati tenor, operski i koncertni pevač, najaviće nam svoje novo predstavljanje i muzičko veče koje je s pažnjom i pijetetom pripremao. Petog decembra u atrijumu Narodnog muzeja predstaviće program pod nazivom `Kad ja viđeh oči tvoje`. Radi se o najlepšim srpskim pesmama 20. i 21. veka, među kojima su i one posvećene ratnicima sa Solunskog fronta. Ove svojevrsne muzičke bisere, Nikolić će predstaviti uz klavirsku podršku Miodraga Čolakovića.

Poznato je da ova emisija rado ustupa prostor talentovanim mlladim ljudima iz svih oblasti sveta koji nas okružuje, pa nam tako danas u goste dolaze Damjan Jovanović i Marko Rakić, članovi sastava Paper Animals. Nedavno su imali koncert na kome su predstavili svoj novi, drugi po redu, singl i video spot za tu pesmu. Paper Animals je, inače, indi-rok bend, oformljen krajem 2016. godine, njjihov zvuk kombinacija je snažnih vokala, čudnih ritmova i melodija atmosfere. Svirali su po brojnim beogradskim klubovima, kao i klubovima u Novom Sadu, Čačku i Subotici.

Kao i u svakom izdanju ove emisije, pratimo i dešavanja iz javnog, kulturnog i umetničkog života Srbije. 24. Festival autorskog filma FAF održava se u `Kombank dvorani`, o njemu govori direktor Igor Stanković. U Požarevcu se, u Centru za kulturu, od preksutra dešavaju Susreti amaterskih pozorišta Pomoravlja i Podunavlja `Živka Matić`. Novela `Raslo mi je badem drvo`, Živojina Pavlovića, objavljena krajem osamdesetih godina prošlog veka, dobila je svoje scensko izvođenje, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. O tome, od glumice Milene Pavlović- Čučilović, inače Pavlovićeve ćerke, koja je bila zadužena za dramatizaciju i  režiju.  Posle velikog uspeha premijere u junu, kao i brojnih pozitivnih kritika , `Kulturni element`, u koprodukciji sa Operom i Tetarom `Madlenianum`, ponovo predstavlja plesno-dramsku predstavu „Slučajevi", po motivima Danila Harmsa, u ponedeljak na Velikoj sceni. Reditelj, dramaturg i autor ovog nesvakidašnjeg koncepta, Tadija Miletić, saopštiće nam više detalja. U Muzičkoj školi `Stanković` 24. novembra održava se lepa muzička priča, koju će nam najaviti jedna od učesnica, harfistkinja Ljubica Sekulić.

Dvanaesti Festival nauke, najveća manifestacija u oblasti promocije nauke i obrazovanja, održaće se na Beogradskom sajmu  od 29. novembra do 2. decembra, sa temom "Zemlja budućnosti". Kulturni centar Kruševca organizuje takmičenje recitatora u četvrtak, 29. novembra. `Spusti svetlost na put` - naziv je koncerta koga Nenad Marić, daleko poznatiji kao Kralj Čačka, održava 30. novembra u Domu omladine Beograda. Humanitarna organizacija „Zajedno za život" nastavlja sa organizovanjem originalnih sportskih događaja, u cilju sakupljanjaa sredstava za pomoć pri lečenju dece i ovoga puta, u novoj akciji „1 na 1 za život", pruža svima šansu da igraju basket protiv naših proslavljenih košarkaša i svojih košarkaških idola. Kreativni centar objavio je knjigu `Fit mama i beba` ,čiji je autor Tamara Ratković, diplomirani profesor kineziologije i dugogodišnji edukator pilatesa.

Predstava o porodici Ribar i Slobodi Trajković vraća se u Beograd. Od ovog novembra, najmlađa predstava `Reflektor` teatra- na sceni Studija Jugoslovenskog dramskog pozorišta Prvo izvođenje u novoj sezoni zakazano je za sutra . Izuzetno zanimljiva Evropska liga šampiona u stonom fudbalu svoje finale ove sezone će imati u Beogradu. Takmičenje, na kome će učestvovati najbolje ženske i muške ekipe iz cele Evrope, održaće se od 30. novembra do 2. decembra u našem glavnom gradu. 30.novembra u `Madlenianumu` igrace se inkluzivni novogodisnji mjuzikl za decu `Čarobna šerpa`. U ime udruženja `Svitac`, za naš program govori profesorka Ksenija Mirković. Simfo rok hepening u Centru `Sava` u utorak veče, muzički spektakl "Rok opera,  organizovan u saradnji Novosadskog Big Benda i Hora i Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta. Dirigent i autor aranžmana, kao i Novosadskog Big Benda, Fedor Vrtačnik reće će nam nešto više o ovom gala koncertu. 

Keziah Jones, muzičar poreklom iz Nigerije, biće gost `Mjuzikolodži Bar Kafea Sizns` 28. i 30. novembra. U ponedeljak, 26. novembra od 19h u galeriji `Polet` biće otvorena sedma samostalna izložba vizuelnog umetnika Stevana Aleksića, pod nazivom "Omaž jugoslovenskoj kinematografiji". Preksinoć je u Galeriji `73` otvorena izložba "Moj svet slika", slovačkog umetnika Miloslava Dvoraka. Prva ovogodišnja premijera u pozorištu `Toša Manojlović` u Zrenjaninu zove se " Bilo jednom u Banatu", rađena je u reziji Vladimira Lazica. Teatar `Le Studio` večeras obeležava deset godina postojanja. "Omaž Oivi Toiki - interpretacija života kroz kolorit svetlosti " -to je izložba slika Ivane Ivanović, sinoć otvorene u Umetničkoj galeri `Stara kapetanija`. Izložba Marije Milinković u galeriji SULUJ, pod nazivom `U ritmu grada`, objedinjuje slike, crteže i prostornu instalaciju.

I ove subote podelićemo dosta ulaznica za lepa kulturna dešavanja našim slušaocima, obaveštavati o utakmicama Super lige Srbije u fudbalu, koje budu igrane u terminu emisije, kao i o onima koje se igraju u bitnijim evropskim šampionatima. Za brojne ljubitelje umeća Milijana Stojanića, stiže još jedan atraktivni recept viteza kulinarstva, kao idealan predlog jelovnika za nedeljni ručak.


Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.


 

 

 



 


 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво