Novosti dana

Francuski predsednik Emanuel Makron uputio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pismo u kojem izražava želju da tokom posete Beogradu 5-og i 6-og decembra zajedno ožive sećanje na strašne žrtve koje je srpski narod podneo na strani saveznika u Prvom svetskom ratu. Takođe, i da to posluži za novo strateško partnerstvo Francuske i Srbije i unapređenje saradnje, evropskih vrednosti i regionalne stabilnosti. Makron je zahvalio srpskom kolegi što je prisustvovao ceremoniji obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, 11-og novembra u Parizu.

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Makronu na ličnom pismu koje je uputio Srbiji i ocenio da je to dobra najava i dobar signal pred posetu francuskog predsednika Srbiji. Vučić je objasnio da nije reč o cirkularnom, već o posebnom pismu za Srbiju u kojem je iskazano visoko poštovanje prema Srbiji i srpskom narodu. Na nama je da organizujemo takvu posetu predsedniku Francuske koju će pamtiti i da pokažemo tradicionalno srpsko gostoprimstvo, istakao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da je Beograd spreman da nastavi dijalog čim Priština ukine takse. On je istakao da u svakom dijalogu moraju da se poštuju pravila i postignuti dogovori. Povodom poziva ministra odbrane Aleksandra Vulina da Srbija promeni politiku prema Makedoniji i Crnoj Gori posle glasanja za članstvo takozvanog Kosova u Interpolu, Vučić kaže da će se Srbija ponašati odgovorno, ali u skladu sa njihovim odnosom prema nama. Ponovio je da su Skoplje i Podgorica pokazali da im je Priština mnogo važnija od Beograda.

Za novog predsednika Interpola izabran je Južnokorejanac Kim Džong Jang. On će na toj dužnosti ostati do 2020-te godine, kako bi dovršio mandat Menga Hongveja, koga su u septembru neočekivano pritvorile kineske vlasti. Za Kima su glasale 94 zemlje članice Interpola.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je za RTS da je budžet za 2019-tu godinu reformski, razvojan i usmeren na poboljšanje života građana. Planiran je deficit od 23 milijarde dinara, pet milijardi manje od ovogodišnjeg. U budžetu je 19 milijardi dinara više opredeljeno za plate zaposlenih u javnom sektoru, rekao je Mali. Vlada je juče usvojila predlog budžeta, a iduće sedmice o njemu će raspravljati republički parlament.

Italijanska tekstilna kompanija "Kalcedonija" otvara treći pogon u Srbiji. Nakon Sombora i Subotice poslovaće i u industrijskoj zoni u Kuli. Fabrika u Kuli se prostire na 2.000 hektara i zapošljava 150 ljudi. Planirano je da ta fabrika uposli još toliko radnika.

Urednik i voditelj - Slobodan Petrović

Urednik vesti - Nenad Selaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво