Novosti dana

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Sofiji, na Evropskom startap samitu, da sve vlade na Zapadnom Balkanu imaju ogromnu odgovornost da privrede zasnovane na investicijama transformišu u ekonomije zasnovane na inovacijama i startapovima. U tom kontekstu, navela je da Srbija radi na izmenama poreskih okvira i da će, ako one i budžet prođu skupštinu, od Nove godine postojati 80 odsto odbitka na porez na dobit za kompanije koje ulažu u inovacije.

Ona je, međutim, ukazala na to da na Balkanu ne postoji kultura preduzetništva. Na pitanje moderatora zašto neko treba da izabere Srbiju i Evropu pre nego, na primer, Sjedinjene Američke Države, premijerka je rekla da u Srbiji kompanija može da se registruje elektronski, da naša zemlja ima kvalifikovanu radnu snagu, dobro poslovno okruženje i liberalizovan režim radnih dozvola. Na panelu su govorili i premijeri Crne Gore i Makedonije.

Evropski projekat neće biti kompletan bez zemalja Zapadnog Balkana, a njihov uspeh na evropskom putu zavisi pre svega od lidera tih zemalja, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Borisov je rekao da će Bugarska nastaviti da podržava Srbiju u sprovodjenju reformi i projekata usmerenih ka Evropskoj uniji. Istakao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od najvažnijih faktora političke stabilnosti i bezbednosti u regionu. Zato se, kazao je, zalaže da nastavak dijaloga, uz posredovanje Evropske unije.

Nekoliko ministara u britanskoj vladi, podnelo je ostavke u znak protesta zbog sporazuma o Bregzitu koji su postigli zvanični London i Brisel. Prvi je ostavku podneo ministar za Bregzit Dominik Rab, a potom i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, poslanica u vladajućoj Konzervativnoj partiji i pomoćnica ministra obrazovanja An-Mari Trevelijan i državna ministarka u Ministarstvu za Bregzit Suela Braverman. Svi su u obrazloženju naveli da su nezadovoljni i zabrinuti zbog premijerkinog nacrta sporazuma o Bregzitu.

U Beogradu je, povodom godišnjice smrti patrijarha Pavla, otkriven spomenik nekadašnjem poglavaru Srpske pravoslavne crkve. Spomenik se nalazi na platou ispred crkve Svetog Marka i delo je vajara Zorana Maleša. Podignut je na inicijativu Grada Beograda i uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи