Kojekuda

Koja je Vaša prva asocijacija kada se kaže „istorijski arhiv“? Svakako ne onako blistava i privlačeća kao kada se kaže „muzej“… Nema u toj prvoj slici ni lepo osvetljenih vitrina, ni praistorijskog nakita, ni srednjovekovnog oružja, ni lepih slika na zidovima, niti skulptura po hodnicima…

Arhiv asocira na mračne depoe ili sasvim obične prostorije pune sefova, plakara, polica, fascikli i - papira, papira, papira.... Mnogo papira... različitih dokumenata, požutelih, posivelih, izbledelih, koji svedoče o prošlosti ljudi, mesta, država... O svemu što je nekada nekome bilo važno... A zapravo, važno je svima i - zauvek. Zato arhivi i postoje.

Istorijski arhiv Zrenjanin to dokazuje već više od 70 godina - 2017. obeležili su jubilej. Njegovih 778 fondova, razvrstanih na one od izuzetnog značaja, velikog značaja i ostale fondove, privlače naučnike iz celog sveta, ali i one, kako se kaže, „obične" ljude, željne saznanja o sopstvenoj prošlosti... Čuva zrenjaninski arhiv i povelju Marije Terezije iz 1769, i celokupnu administraciju lokalnih preduzeća propalih u tranziciji početkom 21. veka.

Čućete to od našeg današnjeg „kojekuda" gosta, mladog istoričara-arhiviste dr Filipa Krčmara, zaposlenog baš u arhivu. I iako će u jednom momentu njegove priče izleteti i jedan Moljac, nije to onaj knjiški, koji simbolizuje dosadu. Naprotiv!

Obećavaju - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović

Fotografije preuzete sa www.arhivzrenjanin.org.rs

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво