Talasanje - Šetnja

Pre sto godina Nemačka je kapitulirala pred zahtevima savezničkih država, a Veliki rat je nakon četiri duge godine i nekoliko miliona poginulih konačno bio završen. Praznik posvećen Danu primirja u I svetskom ratu se u Srbiji obeležava uz nošenje bedža koji predstavlja kombinaciju legendarnog Ordena albanske spomenice i cveta Natalijine ramonde. O ovom , ali i o drugim cvetovima simbolima stradanja kroz istoriju, za našu emisiju govori istoričar Čedomir Antić.

U Istorijskom muzeju Srbije 12. novembra svečano se otvara reprezentativna izložba „Kraj Velikog rata 1917-1918", koju će posetioci moći da pogledaju od 13. novembra. Izložba je savremeni muzejski projekat koji nastoji da autentičnim materijalima, upečatljivom scenografijom, zvučnim i svetlosnim efektima i upotrebom tehnologija proširene i virtuelne stvarnosti, što potpunije i verodostojnije približi događaje iz poslednjih ratnih godina kada je srpska vojska, nakon velikih stradanja i oporavka u savezničkim zemljama, započela operacije za konačnu pobedu i povratak u otadžbinu. Naš gost je koautor Izložbe, istoričar Nebojša Damjanović.

Novinari Radio Beograda su nedavno boravili na Kosovu i Metohiji i tom prilikom zabeležili nekoliko priča o životu Srba južno od Ibra. Čućete kako izgleda svakodnevica jedne od malobrojnih stanovnica srpske nacionalnosti u Prištini, sa kojom je razgovarala Aleksandra Mladenović.

U današnjoj emisiji govorimo o programu „El sistema", inovativnoj metodi u muzičkom obrazovanju u koji su uključena deca iz socijalno marginalizovanih grupa, i o novoj terapiji lečenja obolelih od melanoma.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво