Kod dva bela goluba

Radio Beograd 1 u okviru emisije „Kod dva bela goluba“ obeležava jubilej 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog. Svaki petak, od 26. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

U okviru ovog ciklusa emisija biće govora o lirskom kvalitetu dela Miloša Crnjanskog, o susretu i prožimanju pesničkog i proznog dara u njegovom stvaralaštvu, o jezičkom umeću, o sumatraizmu, o lutanjima i stranstvovanjima pisca ''Lirike Itake'' i ''Seoba''. Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje koliko je delo Miloša Crnjanskog danas živo i podsticajno čitaocima i savremenim piscima. Emisija kojom ćemo zaokružiti ovaj ciklus zamišljena je kao svojevrsni rečnik umetnosti Miloša Crnjanskog, i u njoj će naši sagovornici prokomentarisati ključne pojmove i reči, bitne za njegovo književno stvaralaštvo.

U večerašnjoj emisiji Mirjana Popović Radović, književnica i proučavalac književnosti, govori o književnim delima Miloša Crnjanskog. Mirjana Popović Radović se godinama bavi delima našeg velikog pisca. I sama je autor više knjiga, a pored književnosti bavi se fotografijom i slikarstvom. Godinama je radila na rukopisnoj zaostavštini Miloša Crnjanskog koja se nalazi u Narodnoj biblioteci Srbije.

Mirjana Popović Radović govori o saznanjima do kojih je došla bavljenjem delima i životom Miloša Crnjanskog, šta joj je otkrio uvid u njegove rukopise, a čućemo i šta njoj lično znače pojedina dela našeg velikog pisca.

Autor emisije: Vojislav Karanović

Naslovna slika - Miloš Crnjanski 1914. godine

Izvor slike sa naslovne strane: Wikipedia

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи