Vreme sporta i razonode

Odbojkaški klub Vizura, sada sa sedištem u Rumi, već nekoliko godina je neprikosnoven u ženskoj konkurenciji na domaćim parketima. Nedavno su popularne `ajkulice` i peti put uzastopno osvojile trofej Superkupa, odlično `gaze` i u novom šampionatu, iako je na sceni potpuno nova generacija devojčica, predvođena Katarinom Lazović.Uoči večerašnje utakmice sa ekipom Uba, debitanta u ligi, u naš studio dolazi šef stručnog štaba Vizure Dejan Desnica.

Još jedna izuzetno uspešna sezona kik boks takmičara Srbije krunisana je učešćem na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj. U Bratislavi su naše devojke i momci osvojili čak 16 medalja, u konkurenciji 494 takmičara iz 35 zemalja Evrope. Briljirao je Aleksandar Konovalov, i zvanično  najbolji takmičar šampionata u lou kiku, ali i svi ostali koji su ponosno branili boje svoje zemlje. Na tu temu razgovaramo sa Srđanom Bugarčićem, predsednikom kik boks saveza Srbije, koji nam najavljuje i istinski spektakl, povratak prestižnog turnira `Zlatni kik bokser`, koji je zakazan za 21. decembar u Smederevu.

U Jagodini je krajem prošlog meseca održan dvadeseti Memorijalni karate turnir "Dragoslav Radovanović - Pjer" u organizaciji Šotokan karate saveza Srbije  i Karate kluba"Jagodina", na kome su takmičari borilačkog kluba Astra osvojili 28 medalja - 14 zlatnih, 5 srebrnih i 9 bronzanih. Već narednog vikenda, novi uspeh članova Astre -u Odžacima je bio 10. internacionalni kup „Zlatna pesnica", na kojem je nastupilo 315 takmičara  iz 30 klubova iz Srbije, Rumunije, Mađarske, i Bosne i Hercegovina, a predstavnici ove sportske družine, njih jedanaestoro, osvojili su čak 16 medalja. Idealna prilika da predstavimo Astru našim slušaocima, učinićemo to uz pomoć Isaka Trajkovića, trenera i takmičarke Anđele Radosavljević.

Mladi virtuoz na harmonici Sava Ilić, posle niza nagrada osvojenih na takmičenjima u zemlji i svetu, svojoj kolekciji trofeja dodao je još jedan- pobedu na međunarodnom takmičenju Dani harmonike u Češkoj. Sava je posebno ponosan što je imao priliku da svoje umeće predstavi na Praškom konzervatorijumu, za sve svoje uspehe zahvalan je profesoru Radetu Soru, sa kojim se uveliko priprema za najveće svetsko takmičenje, predviđeno za narednu godinu u Nemačkoj. Svoje umeće će nam mlađani Ilić, inače đak muzičke škole `Vladimir Đorđević`, danas dočarati i u emisiji, uživo pred mikrofonima Radio Beograda 1.

I ove subote pratimo aktuelnosti iz sveta sporta, ali i drugih oblasti iz sveta koji nas okružuje. Novosadski  džez festival počinje 14. novembra, dan kasnije u Kragujevcu je otvaranje Međunarodnog festivala harmonike. Izložba dimljenog svinjskog mesa `Dani caribrodske šušenice` predviđena je za 17. novembar u Dimitrovgradu. Predstavljena je monografija Lovačkog udruženja `Beograd 1895-2017`, čiji je autor Boro Majdanac. Drugi pčelarski sajm Dunavskog regiona biće održan naredne subote, 17. novembra, na Novosadskom sajmu. Koncert pod nazivom "Barokne heroine i kraljice" održaće se u okviru 15. međunarodnog festivala "Čembalo, živa umetnost" večeras u 19h u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Na 13. međunarodnoj Olimpijadi mikroelektronike, održanoj od 23. do 25. oktobra u Jerevanu , Miloš Grubor, student četvrte godine osnovnih studija Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu , osvojio je zlatnu medalju. Iza sebe je ostavio Je Dinga, predstavnika Nemačke, Fabiana Toresa iz Urugvaja i još 35 studenata iz 22 zemlje.

Na prvenstvu Balkana u krosu, Srbija je posle šest godina osvojila prvu pojedinačnu medalju, i to zlatnu, prigrlio ju je Elzan Bibić. Dugogodišnji selektor veslačke reprezentacije Srbije, sada član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije, Nebojša Ilić, izabran je za člana Takmičarske komisije FISA, Svetske veslačke federacije. . Selektor futsal reprezentacije Srbije Goran Ivančić još dve godine predvodiće našu najbolju selekciju u ovom sportu. Reprezentativka u džudou Andrea Stojadinov osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u mađarskom Đeru, u kategoriji do 48 kilograma. Najavljujemo boks meć Radnički- Metalac, ovaj susret, kao i novo prvenstvo Srbije u ` plemenitoj veštini` iz našeg studija najavljuje jedna od legendi s Crvenog krsta, Nikola Apostolović, Najbolja srpska džudistkinja Milica Nikolić osvojila je bronzanu medalju na Gran priju u Taškentu. I jedna, divna, sveža vest- karatistkinja kluba `Knjaz Miloš` iz Aranđelovca Jovana Preković postala je prvakinja sveta u kategoriji do 61 kilogram u Madridu, uz stručno vođstvo trenera Roksande Atanasov. 

Beležimo i dva vredna sportska jubileja - bokserski klub Loznica na svečan način obeležio je u subotu pola veka postojanja, o prvih pola veka govori predsednik Aleksandar Risimić. Smederevci su obeležili 6 decenija postojanja svog rukometnog kluba, više detalja saopštiće nam čelni čovek RK Smederevvo Nenad Martić. Strašna serija našeg reprezentativca u streljaštvu Damira Mikeca- uspesi na sve strane, u Bundesligi sa svojim klubom Kilhajm, kao i na međunarodnom turniru održanom u Solinu kraj Splita. U Muzeju Vojvodine, 15. novembra, društvo guslara `Sveti Nikola` iz Novog Sada održaće koncert  povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Sajam igračaka, stripova i pop kulture održava se danas u `Dorćol placu`. Posle rasprodatog prvog koncerta, Vasil Hadžimanov, Bisera Veletanlić, Gabi Novak i Matija Dedić nastupiće i 17. novembra u velikoj sali `Kombank Dvorane`, Svoj debi album, pod nazivom `Prst u oko`, mlada solistkinja Jelena Andonović predstaviće u utorak u klubu `Polet`.

Argentinski `Superklasiko` Boka juniors- River Plata igra se u finalu Kopa Libertadores, prvi meč je večeras na legendarnoj `Bombonjeri`. Pratimo i rezultate Super i Prve lige Srbije u fudbalu, kao i one u značajnijim evropskim fudbalskim šampionatima. I ove subote ljubitelje dobrog zalogaja obradovaće, novim receptom, vitez kulinarstva Milijan Stojanić. Tu su i nagrade za naše poštovane slušaoce, u vidu ulaznica za lepa dešavanja- obezbedili su ih, ovoga puta, Dom omladine Beograda , `Akademija 28`, Kulturni centar Čukarica i `Dino park` sa Zlatibora.


Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво