Talasanje - Šetnja

Sinoć je, u Domu omladine održana Tribina pod naslovom „Sećanje na Jugoslaviju“, događaj koji organizuju Centar za jugoslovenske studije i Dom omladine Beograd, u okviru Tribinskog programa „Sto godina od osnivanja Jugoslavije“. Učesnici su pokušali da odgovore na pitanje: Kako se sećamo Jugoslavije? O tome za Radio Beograd 1 govori moderator ovog skupa, Srđan Radović, etnolog-antropolog i viši naučni saradnik Etnografskog instituta SANU.

Na početku I svetskog rata, 1915. godine, u zaseoku Selavac kod Smederevske Palanke, austro-ugarski vojnici su zverski ubili 89 nedužnih civila, uglavnom starih, žena i dece, kao odmazdu što su pokušali da izguraju u blato zaglibljen srpski top. Ovaj događaj, koji je nepoznat široj javnosti, tema je priče koju su za emisiju „Kojekuda" zabeležile Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić. U emisiji ćemo čuti deo te reportaže.

Ovog vikenda Pariz je domaćin glavne ceremonije obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, u kojem je Srbija bila jedna od zemalja pobednica.

O međunarodnom položaju Srbije u svetu 1918. i 2018., kao i o tome da li Pariz, sto godina posle Versajskog mira, ponovo postaje najuticajnija prestonica Evrope, sa saradnikom Balkanološkog instituta SANU, Draganom Bakićem, razgovara novinar Jelena Vidić.

Juče je predstavljeno istraživanje „Poverenje mladih u institucije", koje je sprovedeno u septembru i oktobru, a obuhvatalo je mlade od 15 do 30 godina. O rezultatima ovog istraživanja govoriće naš gost, Stefan Đorđević, generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Izvor slike sa naslovne strane: domomladine.org

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи