Vreme sporta i razonode

Evropska liga šampiona u stonom fudbalu je takmičenje na kome će učestvovati najbolje muške i ženske ekipe iz cele Evrope, održaće se od 30. novembra do 2. decembra 2018. godine u Beogradu. Prethodni domaćini su bili Austrija, Nemačka, Francuska i Italija, Naš gost je Miloš Đorđević iz Federacije stonog fudbala Srbije.

Ekskluzivno ćemo ispratiti poduhvat kluba za sportsko penjanje As, uz gosta u studiju, i- ako bude bilo moguće- direktno iz utrobe Zemlje. Pećina se zove Serbačka peć, a u novije vreme poznata kao Vladikina ploča. Do sada je bila poznata u dužini od 660 metara, a novijim istraživanjima približava se dužini od 1km. Nalazi se na Staroj planini u klisuri Visočice... Poznata je od ranije, kao pećina sa monumentalnim ulaznim portalom od skoro 30 metara. Ekipa PK AS je, istraživanjima tokom proteklih pola godine, prodrla u do sada nepoznati donji nivo, koji je takođe velikih dimenzija i prepun je pećinskog nakita. Najzaslužniji za ovo otkriće su Nenad Rančić i Jelena Petković, speleolozi koji su imali dovoljno inspiracije i upornosti, da mesecima detaljno pretražuju ovu i ostale pećine u ovom delu Stare planine. Stručni analitičar po tom pitanju u našem studiju je Dejan Lonić, koji je i sam aktivno učestvovao u ovom istraživanju.

`Srbija Maraton`, u organizaciji Atletskog saveza Srbije, prvi put održaće se sutra, trkama na pet i 10 kilometara, sa startom i ciljem kod Beogradske arene. Goran Drača, potpredsednik FK Spartak govori o aktuelnom trenutku subotičkog superligaša. Čućemo i Ana Mariju Žujović, fitnes instruktora, ali i aktivnu takmičarku. Ne samo to, pre neki dan je u Aranđelovcu osvojila titulu državne prvakinje. Očekuje je Svetski kup u Las Vegasu, kao i šampionat Evrope u Belgiji.

SOS dečje selo Kraljevo obeležilo je godišnjicu postojanja. Pre 13 godina, postavljeni su temelji za izgradnju 14 kuća punih ljubavi za decu bez roditeljskog staranja. U hraniteljskim porodicama u SOS dečjem selu odraslo je i osamostalilo se oko 135 devojčica i dečaka iz cele Srbije. Trenutno, u četrnaest porodica živi sedamdesetoro dece, o kojima brine 14 SOS mama i jedan SOS roditeljski par. Ovaj koncept brige o deci bez roditeljskog staranja jedinstven je i po tome što se deca ne razdvajaju od bioloških braće i sestara i što se za svako dete pravi individualni plan razvoja. Na ovu temu razgovaramo sa direktorkom dečjeg sela Borkom Lukić.

Tačno na stogodišnjicu ulaska srpske vojske u prestoni Beograd, održana je premijera filma `Kad narandža u Slance dođe`, Roberta Petrovića, diplomiranog studenta režije Akademije umetnosti u Beogradu. Povodom stogodišnjice od proboja Solunskog fronta, reditelj i ekipa filma ovom pričom odaju počast svojim precima i borcima za otadžbinu. Uz reditelja, biće tu i mlada, 18-godišnja glumica Nevena Ignjatović, na čiji račun su pali silni komplimenti već na premijeri u Centru za kulturu `Vlada Divljan`.

Nenad Milosavljević i njegov brat Predrag pre neki dan iznenadili su sugrađane u Nišu, neformalnim okupljanjem u vezi dobre muzike i akustičnim koncertom u centru grada na Nišavi. To je bila svojevrsna najava jubilarnih koncerata jednog od najvećih srpskih bendova svih vremena, biće održani 9. novembra u Beogradu i 16. u Nišu. Neša Galija se pokazao i kao izuzetan reditelj za spot grandiozne balade s novog albuma- `Kad bi ti otišla iz ovog grada`, rađene po tekstu akademika Matije Bećkovića. Frontmen Galije pričaće nam o svemu tome, uključujući i doživljaje sa koncerta grupe Džetro Tal, kome je prisustvovao, to je jedan od ansambala koji je prilično uticao na zvučnu strukturu Galije u početnoj fazi njenog rada.

Tokom emisije čućemo i Teodoru Injac, mladu šahistkinju koja je postigla rezultat za anale. Osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za mlade, održanom u Porto Karasu u Grčkoj. U kategoriji do 18 godina zabeležila je samo jedan poraz. Stručnjaci kažu da je ovo jedan od najvećih uspeha naših predstavnika, tim pre što se Teodora plasirala između Ruskinja i Indijki, koje važe za svetske velesile u drevnoj igri. Podsetićemo da je mlada igračica pre četiri godine, takođe u Grčkoj, istina u Kavali, osvojila zlato u brzopoteznom šahu, ujedno je i aktuelna seniorska šampionka Srbije.

Od svega po malo, za svakoga po nešto - ove devize drži se i novo izdanje porodičnog magazina Radio Beograda 1, predlažući vam interesantne događaje iz sveta koji nas okružuje. Biljana Krstić i njen Bistrik imaju koncert 9. novembra u `Kombank` dvorani. `Jedinstvo suprotnosti`, tako se zove izložba Biserke Petrović u galeriji SULUJ. `U jednom dahu`- izložba fotografije Ružice Milovanović, biće predstavljena u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Otvaranje izložbe `Naša istorija, naša sećanja` zakazano je za utorak u Francuskom institutu u Beogradu. U ponedeljak je u galeriji `Remont` otvaranje izložbe slikarskih radova Jelene Mijić. Predstava "Roman o Londonu", prema istoimenom delu Miloša Crnjanskog, premijerno je izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu. Danas je poslednji dan festivala „Dani Danila Lazovića", šestog po redu- čućemo utiske i aktuelnosti od direktora manifestacije Milorada Mikija Damjanovića, inače glumca. Izgleda da je, makar po reakciji publike u Priboju, najdirljiviji bio momenat kada su mladi glumci pokazali sve što znaju, u znak sećanja na velikog umetnika.

U galeriji `Art 55` u Nišu u ponedeljak će biti otvorena izložba `Utopija`, autora Nikole Radosavljevića. U galeriji UK `Parobrod`, otvoreno je Prvo međunarodno bijenale litografije. U pitanju je autorski projekat dr Marka Kalezića, u okviru koga su predstavljeni radovi 28 umetnika iz 13 zemalja. U Maloj galeriji ULUPUDS-a juče je otvorena izložba odevnih detalja, pod nazivom `Između igre i stvarnosti`,autroke Maje Studen. U Udruzenju ljubitelja umetnosti "Prozor" u Beogradu , odrzace se `Poetski kabare` u organizaciji pesnicke trupe `Vile`. U toku je četrnaesti pozorišni festival `Teatar u nama` , u Aranđelovcu, o njemu priča direktor Centra za kulturu i obrazovanje i ujedno ove manifestacije, književnik Saša Simonović. Sinoć je predstavljen prvi godišnjak Opere i teatra `Madlenijanum`. Petnaesti međunarodni festival `Čembalo- živa umetnost` počeo je juče i traje do 15. novembra. `Moje omiljene stvari`, naziv je izložbe Ive Brkić, biće otvorena 7. novembra u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija`.

Književno druženje multimedijalnog karaktera `Dvoknjižje- Psalmi u svili duše`, autorke Nade Aničić Crljenica, akademika Srpske kraljevske akademije inovativnih nauka i umetnosti, u petak, 9. novembra u Leskovcu, u Sabornoj crkvi Svete Trojice. Na dvanaestom Festivalu srpskog filma fantastike, održanom u beogradskom SKC-u, nagradu „Koskar" za najbolji film dobilo je animirano ostvarenje „Neputovanja", Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, koje je žiri nagradio i za najbolji scenario.U ponedeljak. Udruženje `Tačka susretanja` iz Vršca priređuje susret sa inspirativnom Snežanom Radojičić, koja u Salon kod Porte stiže sa neverovatnim pričama sa putovanja po Severnoj Koreji. Nova samostalna izložba Ivane Živić biće otvorena u utorak, 6. novembra. Izložba `20/20` otvorena je sinoć u bioskopu `Balkan`, o tome nam govori Verica Sujić. Vesna Petković,džez  pevačica i profesorka na džez odseku FMU, sa boravištem u Gracu, prvi put će nastupiti pred beogradskom publikom, sa svojim bendom Who Man Dog, u ponedeljak, 5. novembra, u klubu `Stari Bitef-Soul Society`. Dan pre su u Nišu, a u utorak u Novom Sadu.

Predstava `Terorizam` na sceni je Pozorišta mladih u Novom Sadu, sutra k`o nekad u osam. Iz Instituta za umetničku igru nas obaveštavaju da je nedavno, na prestižnom događaju u Švedskoj, Srbija imala tri predstavnika i da je to bio vrlo zanimljiv skup ljubitelja ove vrste umetnosti, čućemo profesora, koreografa i baletskog igrača Aleksandra Ilića. Naredne subote, u dragačevskoj Viči, kraj Lučana, biće održana smotra narodnih običaja `Mitrovdan`. I u Sečnju će 8. novembra biti održan `Mitrovdanski susret`. Muzički festival `Šumadija fes`t održava se od 9.do o 11. novembra u Kragujevcu. Filmski festival `Slobodna zona` na programu je 7. novembra. Međunarodno bijenale vizuelnih umetnosti `Biblioteka- otvorena knjiga Balkana`, u organizaciji Centra za vizuelna istraživanja `Krug`, dešava se u Čačku od 5. do 10. novembra. Caričin grad Lebane sutra će biti domaćin još jedne `Džipijade 4x4`. Planinarski klub `Kopaonik` od 9. do 11. ovog meseca održava republičku planinarsku akciju `Šatorice`.

I ove subote pratimo kretanje rezultata na utakmicama Super i Prve lige Srbije, kao i na susretima značajnijih evropskih fudbalskih šampionata. Biće još gostiju i aktuelnosti iz sveta sporta, javnog, umetničkog i kulturnog života. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kuinarstva Milijana Stojanića. Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, `Madlenijanum` i Kulturni centar Čukarica i ovga puta obradovaće redovne slušaoce našeg porodičnog radio magazina ulaznicama za fine kulturne događaje.


Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво