Nedeljom za selo

Optimalni rokovi za setvu pšenice su istekli, a nema pouzdanih podataka o tome koliko površina je ove jeseni pod hlebnim zrnom. Proteklih dana, i pored lepog vremena, traktora nije bilo u njivama  jer je obrada zemlje nemoguća zbog suše. I tamo gde je setva završena, pšenica ne niče. Mnogi još čekaju kišu, a ukoliko ne padne u dogledno vreme, kažu, odustaće od setve. Stručnjaci kažu da se, bez većih gubitaka,  može sejati do 15. novembra.

Dugovi poljoprivrednika za poreze i doprinose za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje narasli  su na milijardu i 800 miliona evra, a rešenja za taj problem još nema. Premijerka Ana Brnabić kaže da je Ministarstvo poljoprivrede formiralo radnu grupu  koja, u saradnji sa Setskom bankom, treba da uspostavi novi model penzijsko-invalidskog osiguranja.

Bili smo u selu Veliko Krčmare kod Rače, na farmi koka nosilja porodice Rafailović, koja godišnje proizvede između milion i po i dva miliona konzumnih jaja.

Republički zavod za statistiku do 30. novembra sprovodi anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Prikupljene informacije služiće kreatorima agrarne politike za donošenje strategije razvoja poljoprivrede, ali i poljoprivrednicima za bolje planiranje proizvodnje. Uspeh istraživanja zavisi od tačnosti podataka koje daju poljoprivrednici.  

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво