Doživeti stotu

Oboleli od demencije i Alchajmerove bolesti uglavnom su briga porodice, ako je imaju. Koliko može da pomogne zajednica, budući da bolest traje godinama i pogađa starije ljude. I negovatelji su u riziku da obole, jer neprestano brinu o dementnom bolesniku.

Na probleme s kojima se suočavaju pacijenti ukazali su nedavno i stručnjaci na tribini opštine Zvezdara sa temom "Postojeći program podrške i pomoći obolelima od demencije i njihovim porodicama", a kao deo aktivnosti Volonterskog servisa Zvezdare, Humanitarnog udrženja "Hleb života" i Udrženja "Okrilje". Te asocijacije godinama pomažu pacijentima koji boluju od demencije i njihovim porodicama. 

Predstavićemo i osamdesetdevetogodišnjeg Mirka Kovčića iz zlatiborskog sela Rožanstvo. I u ovim godinama se bavi pinterskim zanatom. Podeliće sa nama zrnca mudrosti o životu koji je, kako kaže, bio i gorak, i sladak. Nikada nije video more, ni banju, ali je ove godine prvi put stigao u Vrnjačku Banju, na Jedanaestu Olimpijadu sporta, zdravlja i kulture trećeg doba.

U minutima za medicinu govorićemo o bolestima prostate i o tome kako one mogu da utiču na zdravlje i seksualnu funkciju kod muškaraca starijih od 50 godina. O značaju redovnih preventivnih pregleda, dijagnostici i savremenim metodama lečenja saznaćemo više od urologa, prof. dr Aleksandra Miloševića.

Rubriku za kulturu rezervisali smo za roman "Hladnokrvno" Trumana Kapotea koji je ostavio trag u mnogim filmovima, čak i kao glumac i narator, ali je jednom za sebe rekao: "Ja sam prvenstveno prozaista." Knjiga "Hladnokrvno" donela mu je nagradu "Edgar", a tu "istinitu pripovest o višestrukom ubistvu i njegovim posledicama" imamo sada i u srpskom prevodu, uz prikaz Svetlane Mladenović.

Urednik i voditelj - Marina Stojadinović

Muzički urednik - Dragan Dimić

Radio Beograd Jedan, 9:05

 

 

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи