Kojekuda

Na desetak kilometara od Loznice, u podnožju planine Gučeva, rasuto je jadarsko seoce Tršić.

Ovo naselje je u literaturi poznao kao rodno mesto reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića. Znamenito mesto Tršić, tačnije spomen kuća Vuka Stefanovića Karadžića, je prvi muzej na otvorenom u Kraljevini Jugoslaviji. Podignuta je (17. septembra) 1933. godine na inicijativu članova Odbora za podizanje spomen obeležja Vuku Stefanoviću Karadžiću. Novčana sredstva prikupljana su širom cele ondašnje Kraljevine Jugoslavije. Najviše su se odazvali učenici osnovnih i srednjih škola kao i Ministarstvo finasija i Ministarstvo prosvete.

Obnovljena kuća predstavlja svojevrstan spoj načina života srpskog seljaka s kraja 19. veka i Vukovog životnog puta i rada. Te 1933-će je u dvorištu Vukove kuće održan Vukov sabor, manifestacija koja se bez prekida održava i danas, i koja je jedinstvena i najstarija na ovim prostorima.

U Znamenitom mestu Tršić sadržaji su vremenom obogaćivani i objektima narodne arhitekture, ali i novim sadržajima: izložbama, eksponatima, radionicom starih zanata, multimedijalnom učionicom, postavkama vezanim za etnologiju i jezik.

Odlukom Vlade Republike Srbije kuća Vuka Karadžića sa okolinom je proglašena za znamenito mesto 2002. godine. Kompleks je pod zaštitom države, a Znamenitim mestom Tršić upravlja Centar za kulturu „Vuk Karadžić".

Priču zabeležile Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Naslovna strana - spomen kuća Vuka Stefanovića Karadžića, autor: Vanilica - Sopstveno delo, commons.wikimedia.org

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи