Читај ми!

Repriza

''Hadrijanovi memoari'' Margaret Jursenar

Mirjana Mitrović, književnica i novinarka, govori o tome kako je otkrila delo ''Hadrijanovi memoari'' Margaret Jursenar (1903-1987). Delo ''Hadrijanovi memoari'', objavljeno 1951. godine, zamišljeno je kao pismo koje car Hadrijan piše svom nasledniku Marku Aureliju. Car Hadrijan ima šezdeset godina, i bogato životno i vladarsko iskustvo, sklon je filozofskom meditiranju, ali je teško bolestan. Delo ''Hadrijanovi memoari'' sadrži razmišljanja o životu, o čovekovoj sudbini i čovekovom mestu u univerzumu.

Ovu knjigu, koja je ujedno i roman i povest i poezija, svetska kritika pozdravila je kao izuzetan događaj. Delo ''Hadrijanovi memoari'' je Margaret Jursenar donelo svetsku slavu. Mirjana Mitrović, koja i sama piše prozna dela sa istorijskom tematikom, priča šta joj ovo delo Margaret Jursenar znači kao piscu, i kao čitaocu.

Mirjana Mitrović je rođena u Požarevcu. Završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila je romane „Autoportret sa Milenom", „Emilija Leta", „Mesečari iz Marguma", ''Helena ili o nemiru'' i zbirku priča „Sveto stado".

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи