Читај ми!

Repriza

Lirski uzlet Miloša Crnjanskog

Na današnji dan, 26. oktobra 1893. godine u Čongradu rođen je naš čuveni književnik Miloš Crnjanski. Večerašnja emisija govori o lirskom uzletu Miloša Crnjanskog i prati liniju razvoja našeg pisca kao liričara od njegove prve objavljene pesme, koja ima naziv ''Sudba'', preko pesama iz prevratničke zbirke ''Lirika Itake'', pa sve do poetskih vrhunaca njegovog pevanja, oličenih u pesmama ''Stražilovo'', ''Serbia'' i ''Lament nad Beogradom''. Biće reči o pesmama iz zbirke ''Lirika Itake'', koje su izvršile veliki uticaj na brojne pisce.

Posebno ćemo ukazati na pesmu ''Sumatra'', i na ono što je nazvano ''sumatraizam'', a čime se imenuje doživljaj sveta i životna filozofija Miloša Crnjanskog. Lirski kvalitet Miloš Crnjanski nije ispoljio samo u svojim pesmama, nego u bezmalo svemu što je pisao - u pripovetkama, esejima, dramama i romanima, pa ćemo pažnju obratiti i na te oblike njegovog književnog izraza.Posebno ćemo ukazati na pesmu ''Sumatra'', i na ono što je nazvano ''sumatraizam'', a čime se imenuje doživljaj sveta i životna filozofija Miloša Crnjanskog. Lirski kvalitet Miloš Crnjanski nije ispoljio samo u svojim pesmama, nego u bezmalo svemu što je pisao - u pripovetkama, esejima, dramama i romanima, pa ćemo pažnju obratiti i na te oblike njegovog književnog izraza.

Ivo Andrić je za Miloša Crnjanskog rekao da je u čitavoj njihovoj generaciji on jedini bio rođeni pesnik. Pričom u ovoj emisiji pokušali smo da potvrdimo to Andrićevo mišljenje i da pokažemo koji poetski kvaliteti odlikuju književno stvaralaštvo Miloša Crnjanskog.

Autor emisije: Vojislav Karanović

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи