Novosti dana

U Srbiji je danas državni praznik - Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata. Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana je tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas", u znak sećanja na 21-vi oktobar 1941-ve godine, kada je nemačka okupaciona vojska ubila oko tri hiljade stanovnika Kragujevca i okolnih mesta. Među njima je bilo i 300 učenika i petnaestoro dece starosti između 8 i 15 godina.

Doskorašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković rekao je za Radio Beograd 1 da pitanje prijema Kosova i Metohije u toj instituciji nije rešeno. Tanasković je, gostujući u emisiji Sedmica, rekao da je prijem Kosova i Metohije strateški cilj vlasti u Prištini i njihovih međunarodnih pokrovitelja. Očekuje da će naredne godine ponovo biti pokrenut zahtev za prijem KiM u Unesko.

Naglašava da je srpska baština na Kosovu i Metohiji, iako je pod zaštitom Uneska, i dalje u opasnosti, a da je jasno da je ugrožavaju oni koji tamo sprovode vlast, s obzirom na to da Srbija nema mogućnost da deluje na terenu.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će se Sjedinjene Američke Države povući iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa jer Rusija, navodno, krši odredbe tog sporazuma. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je rekao da bi bilo kakvo povlačenje Vašingtona dovelo do recipročnog odgovora Moskve. Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987-me godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5 i po hiljada kilometara, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

Povlačenje Amerike iz sporazuma sa Rusijom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, moglo bi da izazove rat, izjavio je šef Odbora za medjunarodne poslove Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev. Zatražio je sazivanje sednice Saveta Bezbednosti Ujedinjnih Nacija, na kojoj bi se razgovaralo o "kritičnoj situaciji".

Jedan od najposećenijih sajmova kod nas, Sajam knjiga, počinje danas. Do 28. oktobra predstaviće se oko 1000 učesnika iz zemlje i sveta. Počasni gost 63. medjunarodnog sajma knjiga je Maroko. Sajam će svečano otvoriti književnik Matija Bećković, a u ime zemlje počasnog gosta, prisutne će pozdraviti istoričar i pisac Abdulah Busuf.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Tina Amić.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи