Novosti dana

Na današnji dan pre 74 godine jedinice Narodno-oslobodilačke vojske i Crvene armije oslobodile su Beograd. Bitka za oslobođenje našeg glavnog grada trajala je deset dana, nanet je težak poraz nemačkoj armiji. Poginulo je oko tri hiljade boraca i hiljadu vojnika Crvene armije. Danas nizom manifestacija obeležavamo oslobođenje. Defile "Korakom pobede do slobode" deo je manifestacije „Dani slobode” kojom se ove godine, osim oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, obeležava i 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da u pregovorima Beograda i Prištine nema blanko čekova ni crvenih linija, ali je istakao da bi do dogovora trebalo da dođe što pre. Mi bismo voleli da se postigne potpuna normalizacija odnosa, a to je složen izazov, rekao je Palmer u intervjuu za našu televiziju. Naglasio je da bi svaki dogovor morao da bude višedimenzionalan, jer bi imao bezbednosni apekt, političku i ekonomsku komponentu, nešto o imovini Srpske pravoslavne crkve, o Gazivodama i o Trepči. On nije direktno odgovorio ni na pitanje da li sporazum o normalizaciji, kakav god da bude, podrazumeva da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.

Osamdeset poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija. Grčka će, za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozdravili su odluku makedonskog parlamenta o pristupanju izmenama ustava te zemlje radi primene Prespanskog sporazuma o imenu te bivše jugoslovenske republike.

Han i Mogerinijeva ističu da je to "jedinstvena prilika da zemlja odlučno krene dalje na svom putu ka Evropskoj uniji , kao i za pomirenje u regonu".

Saudijska Arabija je priznala da je saudijski novinar Džamal Kašogi mrtav. Ta država je saopštila da je umro u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu prilikom tuče sa ljudima koje je tamo sreo. "Istraga je još u toku i do sada je uhapšeno 18 Saudijaca ", navodi se u saopštenju saudijskog tužioca. Savetnik Kraljevskog suda Saud al-Katani i zamenik direktora obaveštajne službe Ahmed Asiri smenjeni sa svojih pozicija.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Marica Serdar.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво