Moja knjiga

Jelena Lengold, književnica i novinarka, govori o tome kako je otkrila roman ''Uteha stranaca'' Jana Mekjuena, kako ga je doživela u tom prvom čitalačkom susretu a kako kasnije, kada mu se više puta vraćala.

Radnja romana smeštena je u neimenovano mesto, za koje tokom priče shvatamo da je Venecija. Tu se sreću dva para, i tu se njihovi životni putevi ukrštaju. Kolin i Meri u ovo mesto dolaze na odmor, želeći da osveže svoju vezu, i tu upoznaju Roberta i Karolinu. Robertovo sadističko ponašanje prema Karolini, koja takvo ponašanje prihvata, ukršta se sa nedefinisanom i nedovoljno jasnom bliskošću koja postoji između Kolina i Meri. Istražujući ove složene, neobične i pomalo bizarne odnose i osećanja svojih junaka, Mekjuen je ispričao lucidnu i ironičnu priču o bliskosti, usamljenosti, seksualnosti i ljubavi. Roman ''Uteha stranaca'' objavljen je 1981. godine. Jan Mekjuen je, po mišljenju mnogih kritičara i autora, najznačajniji pisac koji se javio u Velikoj Britaniji sedemdesetih godina.

Jelena Lengold priča kako je ovo delo doživela kao čitalac, ali i šta joj ovaj roman znači kao piscu. Naša sagovornica otkriva da su joj kao piscu bili dragoceni susreti sa delima ''Lolita'' Vladimira Nabokova, ''Smrt u Veneciji'' Tomasa Mana i ''Uteha stranaca'' Jana Mekjuana, a mi ćemo u emisiji čuti zašto su joj baš ova tri dela bila značajna.
Jelena Lengold piše poeziju i prozu. Autor je više zbirki pesama i priča, a objavila je i dva romana.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво