Novosti dana

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen u dvodnevnoj je poseti Srbiji. Ispred Palate Srbija svečani doček priredio mu je predsednik Aleksandar Vučić. Usledio je razgovor dva predsednika iza zatvorenih vrata. Predsednik Vučić je  zatim u obraćanju medijima istakao da su glavne teme razgovora bile bilateralni odnosi , evropska perspektiva Srbije, ali i dijalog Beograda i Prištine. Predsednik Aleksander van der Belen je istakao da Austrija podržava  evropski put Srbije, ali podseća da kandidati pre pristupanja moraju rešiti otvorena granična pitanja.

Direktor  vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić je na vanrednoj pres konferenciji rekao da se Srbija protivi inicijativi američke predstavnice u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli koja je od generalnog sekretara U-EN-a  zatražila okončanje mandata UNMIK-a. Đurić   je  rekao kako  Srbija smatra da bi usvajanje te inicijative predstavljalo "šamar mirovnim naporima", ali i povratak politici pritisaka.

Lideri Evropske unije večeras će u Briselu razgovarati o Bregzitu. Situacija je neizvesna jer postoje nesuglasice o uslovima pod kojima će Britanija napustiti blok. Pregovarači na obe strane čekaju ishod Samita kako bi nastavili pregovore. Nemačka kancelarka Angela Merkel trenutno stanje pregovora  komentariše kao ''kvadraturu kruga'',a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk slikovito objašnjava da problem sa granicom između Severne Irske i Republike Irske - izgleda kao Gordijev čvor. Evropski lideri od britanske premijerke Tereze Mej  očekuju  konkretne predloge o izlasku iz pregovaračke krize. Britanija  treba da napusti Uniju 29. marta pa se očekuje da sporazum uskoro bude postignut  kako bi parlamenti mogli da ga ratifikuju.

Ministarka građevinarstva  Zorana Mihajlović izjavila je da će  pred poslanicima Skupštine biti 10 zakona iz oblasti gradjevinarstva i saobraćaja kako bi se domaći propisi uskladili  sa standardima Evropske Unije. Između ostalih menjaju se Zakoni o planiranju i izgradnji i o ozakonjenju objekata, koji, prema rečima  Mihajilovićeve, treba da reše
problem nesavesnih investitora i omoguće lakše rušenje nelegalnih objekata. Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, prema njenim rečima, treba da reguliše i  taksi prevoz, pošto u Srbiji ima najmanje 17 hiljada taksista.

Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Srbija nema važeću Strategiju za smanjenje siromaštva, pošto je stara istekla pre tri godine. Oko pola miliona stanovnika ne može da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe, a zvanična statistika pokazuje da više od 250 hiljada građana prima socijalnu pomoć.  Skoro polovina svetske populacije, više od tri milijarde ljudi, živi sa manje od dva i po dolara dnevno, pokazala je analiza  Svetske banke.Takođe, čak 1,3 milijarde ljudi je  ekstremno siromašno, sa manje od 1,25 dolara dnevno. Prema UNICEF-u, 22 hiljade dece umre svaki dan zbog siromaštva.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednik vesti Irena Jelovac.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво