Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da zemlje jugoistočne i centralne Evrope treba medjusobno bolje da se povežu. Otvarajući Samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Treći forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u tom mehanizmu, on je istakao kako zemlje koje su glavni trgovinski partneri“ nisu infrastrukturno povezane. Naveo je da su na Forumu okupljeni zbog novih puteva, saradnje i prijateljstva.Vučić je uveren da će izgradnjom autoputeva prema Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini , ali i Rumuniji, biti napravljen značajan pomak u narednom periodu. Ukazao je da Beograd predstavlja čvorište izmedju istoka i zapada, severa i juga i da je najbolje mesto za novi početak.

Povodom izjave američkog abasadora Kajla Skota da je Kosovo suverena država, predsednik Vučić kaže da šta god da je Kosovo i tamošnja vlada za Ameriku i ambasadora Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država. Predsednik je upitao i zašto uopšte pregovaraju sa Srbijom i dodao kako bi bilo lepo da je ambasador pokazao malo više poštovanja za zemlju domaćina. Vučić smatra i da je predstavnik vlade koji je prisustvovao dogadjaju na kojem je Skot dao tu izjavu - trebalo da reaguje. Ipak, navodi, reč je o velikoj sili, sa kojom moramo da razgovaramo.

Saudijska Arabija sprema izveštaj u kojem će priznati da je nestali novinar Džamal Kašogi ubijen greškom tokom ispitivanja u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javljaju BBC i CNN. Zajednički saudijsko-turski tim proveo je više od 9 sati u konzulatu Saudijske Arabije, a mediji tvrde da su istražitelji pronašli dokaze. Američki predsednik Donald Tramp kaže da nema potvrde tih tvrdnji i da su medijski napisi za sada samo glasine. Saudijski novinar Kašogi ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu 2-gog oktobra, posle čega mu se gubi svaki trag.

Na dnevnom redu Skupštine Srbije su izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata, a u Gradjevinskoj komori kažu da će to omogućiti rušenje bespravnih objekata i sprečiti divlju gradnju. Novina je da će vlasnik parcele na kojoj je izgrađen bespravni objekat biti odgovoran za nelegalnu gradnju, a predloženo je i da se nelegalizovani objekti ruše posle drugostepene odluke suda, bez čekanja ishoda upravnog postupka.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Tina Amić.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи