Novosti dana

Srbija je danas jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić na otkrivanju spomenika Gvozdenom puku u Prokuplju, gde se obeležava stogodišnjica oslobođenja grada. Premijerka je rekla da se sloboda samo jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću, a da je posle pametni narodi cene, čuvaju i žive, ulažu u nju - mir, svoj trud, rad i znanje, da bi za buduće generacije sloboda i mir bili sigurni i večni.

Prethodno je u Prokuplju održana sednica Vlade posvećena posvećena razvoju Topličkog okruga. Premijerka je rekla da je medju tri strateška projekta za Prokuplje apsolutni prioritet Auto-put mira Niš - Merdare - Priština -Tirana - Drač. Kao drugi važan projekat istakla je izgradnju industrijske zone, a navela je i da se radi na preseljenju Opšte bonice iz Doma zdravlja. Sa svim ovim Prokuplje je biti stavljeno na mapu kao regionalni centar, rekla je premijerka Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je predstavnicima privremenih vlasti u Prištini da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okanu centralne Srbije. Istakla je da treba da se razgovara o tome da li možemo da dođemo do kompromisa koji bi obezbedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Brnabićeva je time odgovorila na tvrdnju Hašima Tačija da je dobio podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona da Beograd i Priština što pre postignu obavezujući sporazum, sa realnom mogućnošću korekcije granice što podrazumeva, kako Tači kaže, "pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Kosova".

Odluka Carigradske patrijaršije da prihvati autokefalnost Ukrajinske crkve- predstavlja legalizaciju raskola i dovešće do nepopravljivih posledica po pravoslavno hrišćanstvo, izjavio je portparol moskovskog patrijarha Kirila, Vladimir Legojda. "Svojim delima, Carigrad je prešao crvenu liniju i katastrofalno podrio jedinstvo pravoslavlja", rekao je on.

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o zaštiti životne sredine, koje će omogućiti poljoprivrednicima i proizvođačima hrane jednostavniji pristup pretpristupnim fondovima Evropske unije. Usvojena je i izmena finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za ovu godinu, čime je omogućeno da se preraspodelom sredstva za lečenje retkih bolesti povećaju sa milijardu i po na dve milijarde dinara. Skupština je usvojila i niz međunarodnih sporazuma iz oblasti ekologije.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи