Vreme sporta i razonode

Sportsko penjanje će se, prvi put u istoriji, naći na programu Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju. I mi predstavnika za trku imamo, to je Nišlijka Staša Gejo, čiji napredak ova emisija prati bezmalo deceniju unazad. Staša i njen otac i trener Slobodan, koje su u početku ljudi zagledali s nevericom, ostvaruju svoje snove, braniće i boje svoje Srbije na najvećoj sportskoj smotri planete. Slobodan Gejo, u razgovoru s našim Ozrenom Rašićem, podseća na deo tih putešestvija i najavljuje nove uspehe svoje pulenke i mezimice, koja je- podsetimo- prošlog meseca osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Insbruku.

Da bismo kompletirali i zaokružili ovu priču o novom olimpijskom sportu, u studiju će nam se pridružiti i Dejan Vučković, koji je bio član prve naše reprezentacije u sportskom penjanju, bilo je to na Otvorenom prvenstvu Makedonije 1992. godine. Vučković je, inače, osnivač i instruktor penjačkog kluba As, koji ima i speleološki, kao i sportskopenjački odsek. Klub ove godine obeležava 25 godina rada. Vučkovićeva biografija u ekstremnim sportovima je impresivna, baš kao i njegovog kolege, jednog od boljih srpskih penjača, Veljka Grozdanovića, koji je takođe gost ove emisije.

Pratimo sva aktuelna dešavanja iz sveta sporta- teniski turnir u Šangaju, utakmice reprezentacije Srbije u okviru Lige nacija, prvenstvo sveta u odbojci za dame, Prvu ligu Srbije u fudbalu,a imaćemo i izveštaj sa jednog kriket susreta, i to ne uobičajenog. Naime, u okviru, sada već tradicionalnog, `Trofeja pepela`, sastaju se diplomate raznih zemalja, sa angažmanom u Srbiji. Danas pažnju pobuđuje okršaj Britanaca i Australijanaca, igran je u prepodnevnim satima u Lisičjem jarku, pa ćemo i kriket dodatno afirmisati u porodičnom magazinu Radio Beograda 1, kao jedan od sportova koji polako osvajaju naše prostore. Potrebni su strpljenje i vreme, ali nešto se već dešava, i to lepo, zanimljivo, pozitivno...

Odbojkaši Crvene zvezde sinoć su u tri seta savladali ekipu Mladog radnika. Sa klupe ih je predvodio njihov trener Dragan Kobiljski, mladi stručnjak koji se nedavno vratio sa Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj, gde je bio član stručnog štaba reprezentacije Irana. Pričaćemo malo o tim segmentima njegove karijere, ali naravno i o učešću naših dama na Svetskom šampionatu u Japanu. Već ujutru devojke iz Srbije imaju priliku da se revanširaju za poraz od pre neki dan, potom igraju s Italijom. Svaki meč, svaki poen, sve je bitno u mečevima koji dolaze. Nema Bojane Milenković, koja za 17. oktobar ima zakazanu operaciju ukrštenih ligamenata u Italiji, ali treba verovati da će izabranice Zorana Terzića dati sve od sebe da još jednom obraduju navijače. 

Iz restauriranog i obnovljenog Centra za kulturu i turizam u Mladenovcu dolazi nam Ivana Golubović. Povod je pravi- festival `Teatar u jednom dejstvu`, koji počinje u ponedeljak. Sastavljen je od odličnih pozorišnih predstava, ali podrazumeva i  izložbe, promocije, muzičke i druge kulturne sadržaje. Biće reči i o prvom filmskom `Valter festu`, održanom u istom zdanju, s kraja prošlog meseca, u vezi s ovim festivalom organizatori ne kriju svoje velike ambicije.

Kako stati na put sajber naselju i kako zaštiti najmilije, pre svega decu, na internetu- jedna je od tema današnje emisije. Potrebno je uputiti ih u bezbednosnu kulturu korišćenja društvenih mreža, naučiti ih da sačuvaju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u virtuelnom svetu. O tome razgovaramo sa Katarinom Jonev, edukatorom u ovoj oblasti, diplomiranim politikologom za međunarodne odnose i magistrom međunarodnih prava. 

Na jučerašnji dan, pre 50 godina, počele su letnje Olimpijske igre u Meksiko Sitiju, na kojima je Jugoslavija učestvovala sa 69 sportista u 11 disciplina. Đorđe Perišić i Dejan Dabović bili su tom prilikom članovi šampionske vaterpolo ekipe i prisećaju se velikog uspeha naše reprezentacije. Razgovaramo i sa šampionkom u fitnesu Ana Marijom Žujović, uoči državnog šampionata koje se 20. oktobra održava u Aranđelovcu.

U Sremskoj Mitrovici danas se održava državno prvenstvo za novinare- tenisere, konkurencija je žestoka i jaka. Uz to, valja napomenuti da su nedavno naše kolege postigle izuzetan uspeh i u međunarodnim okvirima - na Svetskom šampionatu u Malom Lošinju, Ivan Stefanović osvojio je zlatnu medalju u kategoriji iznad 75 godina, dok je Mira Bain bila druga u konkurenciji dama između 55 i 65 godina života. Očekuje se da se i oni pojave u ravnom Sremu, odakle ćemo čuti izveštaj Saše Berića. U studio nam dolazi i spisateljica Katarina Krstajić, sa novim delom `Odraz u ogledalu`, u izdanju Književne omladine Srbije. U skoro svim delovima romana prepoznajemo zemlju u kojoj živimo. Katarina opisuje do detalja današnji mentalitet našeg naroda, sa svim njegovim manama i vrlinama, sigurna i vešta u odabiru i selekciji najkarakterističnijih pojava i najosobenijih detalja. 

Leto za nama donelo je Beogradu veći broj turista iz zemlje i inostranstva, u odnosu na sve prethodne godine. Jedna od zanimljivijih ponuda putnicima- namernicima bila je Ljubavna šetnja Beogradom, u okviru koje su gostima predstavljani detalji vezani za poznata imena književnosti i drugih oblasti. Turistički vodič Sanja Đaković, koja stoji iza svega, i sa našim slušaocima podeliće neke pikantne detalje iz života Andrića, Crnjanskog, Nušića, ali i zanimljive storije vezane za Filozofski fakultet, restoran Ruski car i druge atrakcije našeg glavnog grada, one za koje su vezane ljubavne priče velikih i malih ljudi.

I to nije sve- i ove subote čućemo niz zvučnih medaljona, najava i svedočenja o aktuelnim dešavanjima iz sveta sporta, kao i javnog, kulturnog i umetničkog života. Pratimo niz privredno- turističkih manifestacija koje se dešavaju širom Srbije, čućemo viteza kulinarstva Milijana Stojanića, dodeliti niz lepih nagrada našim poštovanim slušaocima, u saradnji sa ljudima iz Doma omladine Beograda, `Akademije 28`, Centra za kulturu Čukarica i Opere i teatra `Madlenijanum`. Čućemo i kako je proteklo drugo, današnje druženje u okviru Kros serije RTS-a, kome je domaćin bio Rekovac.

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво