Kojekuda

Vila "Zlatni breg" kod Smedereva, nekadašnji letnjikovac dinastije Obrenović, danas je rezidencijalni objekat Vlade Srbije. Za posetioce je otvorena pre nekoliko godina i do sada ju je obišlo gotovo 20.000 turista.

Inače, vilu i danas, baš kao i u vreme kneza Mihaila, pohode i u njoj borave uglavnom poznati, među ostalima i državnici, domaći i strani. Ovo zdanje videćete i na filmu ili u nekoj seriji, jer je ovo mesto postalo slikanije no ikada u svojoj istoriji, pošto se ispostavilo kao idealan ambijent i dekor za tu namenu. Najsvežiji primer je serija „Senke nad Balkanom".

I sam Josip Broz je u više navrata bio u vili „Zlatni breg" i tu organizovao prijeme i ručkove za visoke zvanice, pa nije čudo da gotovo svi, koji su posle njega došli na vrh države činili isto. Ovde je npr, organizovan i prijem za kineskog predsednika Si Đinpinga.

Vila, dakle, više nije „zabranjeni grad", kako su je nekada zvali; prima posetioce tokom letnje sezone, uz prethodnu najavu. Treba samo dostaviti ime i prezime, broj važeće lične karte ili pasoša ako je u pitanju stranac. Ulaznica je 300 dinara, broj posetilaca po turi je ograničen na 25, a obezbeđen je prevoz do Smedereva i stručni vodič.

Svaki kutak Vile ima svoju priču, tako i kamen koji se zove binjektaš. Koristio ga je knez Miloš Obrenović prilikom penjanja na svog konja, jer mu je bilo ispod časti da ga podanici svaki put podižu.

Priču zabeležile Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво