Moja knjiga

Jasmina Ahmetagić, književni teoretičar i pesnik, govori o tome kako je otkrila roman ''Lovac u žitu'' američkog pisca Džeroma Dejvida Selindžera (1919-2010). Ovo delo, nastalo 1951. godine, postalo je kultna knjiga za brojne generacije mladih ljudi širom sveta, a cene je i čitaoci starijeg uzrasta. Knjiga je prevedena na gotovo sve važnije svetske jezike. Glavni lik ovog dela Holden Kolfild, za koga se može reći da je antijunak, postao je ikona tinejdžerskog bunta.

Holden Kolfild izražava svoj doživljaj sveta i tinejdžerski sistem vrednosti, iznosi stavove o odraslima, prijateljima, devojkama, umetnosti, o holivudskom filmu koji prezire, o muzici, pozorištu, književnosti... Holden Kolfild sve vreme polemiše sa licemerjem, lažnim vrednostima, snobizmom, stereotipima i izrazito je kritičan prema društvenoj nepravdi. Zalaže se za iskrenost, spontanost i autentičnost, a njegov odnos prema svetu je ironičan, što se može iščitati iz njegovih stavova, ali i iz njegovog kolokvijalnog načina izražavanja.    

Nezadovoljstvo mladog čoveka životom u koji stupa, osećaj nepripadanja svetu, opiranje konvencijama i tiha pobuna protiv svih oblika društvene hipokrizije - neke su od tema kojima se ovo delo bavi. Roman ''Lovac u žitu'' suočava nas takođe sa složenim pitanjima identiteta, pripadanja, gubitka, nevinosti i iskustva. Jasmina Ahmetagić otkriva kako je roman ''Lovac u žitu'' doživela u prvom čitanju, a kako u kasnijim čitalačkim susretima. Čućemo i zašto je naša sagovornica ovu knjigu zavolela, i zašto je smatra vrednim i značajnim književnim delom.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво