Kod dva bela goluba - 50 godina emisije

Specijalne emisije svakog ponedeljka povodom pola veka neprekidnog trajanja emisije „Kod dva bela goluba“. Istorija duga 50 godina ispričana sećanjima njenih stvaralaca (urednika, muzičkih urednika, autora tekstova, glumaca, ton majstora) i dokumentovana insertima iz najboljih emisija.

''Kod dva bela goluba.'' nekad se zvao skver ispred današnje zgrade Politike. Ime je dobio po kući Jovana Kujundžića, odnosno po cimeru na kući: makaze i dva goluba koji su postavljeni 1840. godine. Prema pisanju Milana Đ. Milićevića, vlasnik je u šali isticao da su to bili golub i golubica...

Ovo su reči iz teksta Milje Milosavljević, dugogodišnje urednice emisije ''Kod dva bela goluba'', kojima ona započinje priču o istorijatu ove emisije. Ta je priča jedna od bezbrojnih priča o prošlosti i tradiciji, koje je emisija ''Kod dva bela goluba'' pričala.

Emisija „Kod dva bela goluba" na Prvom programu Radio Beograda traje od 1968, a njen osnivač i prvi urednik bio je Dragoslav Batica Savić. Njega je na uredničkom mestu nasledila Milja Milosavljević, koja je emisiju uređivala više od tri decenije. Autorskim doprinosom Milje Milosavljević „Golubovi" su, menjajući se tokom vremena, zadržali svoj kvalitet, i postali emisija po kojoj se Radio Beograd prepoznaje.

U večerašnjoj emisiji slušaćemo sećanja Milje Milosavljević o njenim počecima rada na ovoj emisiji, o tome kako su se emisije pravile, ko su bili saradnici i kakav je duh vladao u ekipi koja je stvarala ovu kultnu emisiju. Čućemo i odabrane segmente iz emisija koje je Milja Milosavljević potpisala kao autor.

Autor emisije: Tamara Krstić.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво