Читај ми!

Memoarski zapisi Dimitrija Marinkovića

U emisiji ''Kod dva bela goluba'' večeras ćemo poći na jedno putovanje. Odredište nam je Beograd. Ali, Beograd polovinom 19. veka. Na ovo putovanje povešće nas Dimitrije Marinković, pravnik, ministar i državni savetnik, koji je živeo od 1835. do 1911. godine.

Pored svojih redovnih javnih i državnih poslova on je tokom života pravio i memoarske beleške. Te beleške su kasnije, nakon njegove smrti, sabrane u knjigu i objavljene u knjizi pod nazivom „Uspomene i doživljaji Dimitrija Marinkovića". Govorićemo, dakle, o Dimitriju Marinkoviću, a prelistaćemo i knjigu njegovih memoarskih zapisa.

U ovoj Marinkovićevoj knjizi nalaze se njegova sećanja na školske, gimnazijske  dane provedene u Beogradu, opisi tadašnjih društvenih prilika, a posebnu vrednost ovim zapisima daju opisi običaja i načina života u Beogradu sredinom 19. veka. Marinković je ostavio svedočanstvo i o tome kako su polovinom 19. veka evropski običaji i stil života dolazili u Srbiju, kako su se tu mešali sa uobičajenim životom u kojem je najnaglašeniji bio orijentalni stil.

Zanimljivi su i vredni njegovi opisi tadašnje odeće, obuće, manira, gradskih ulica, društvenih zabava...Marinković je, pored ostalog, pobrojao i sve vrste zanata i opisao tadašnje zanatlijske radnje, što ima ne samo književno-istorijski, nego i etnografski načaj.
    
Autor emisije: Vojislav Karanović

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се