Vreme sporta i razonode

Najbolje odbojkašice Srbije furiozno su završile prvu fazu takmičenja na Svetskom prvenstvu u Japanu, sa svih pet pobeda i bez ijednog jedinog izgubljenog seta. Zoran Terzić i njegove izabranice sele se u Nagoju, o onome što ih tamo očekuje, kao i do kraja šampionata, razgovaramo s gošćama koje se s uspehom bave ovim sportom. Dolaze nam odbojkašice Partizana- Milica Kubura i kapiten Andrijana Šejat. Dabome, pričaćemo dosta i o šansama `crno belih` devojaka u domaćem prvenstvu,s obzirom da su već na staru pokazale da će biti vrlo `tvrd orah` kandidatima za titulu.

Veslači Crvene zvezde osvojili su titulu ukupnog šampiona Srbije na prvenstvu održanom na beogradskoj Adi Ciganliji. Takođe, "crveno-belim" kadetima i kadetkinjama su na Savskom jezeru dodeljena i priznanja za pobedu u ovogodišnjem Kupu Srbije. Potpuna dominacija Crvene zvezde, u oštroj i žestokoj konkurenciji, svakako je vredna priče u našem porodičnom radio magazinu. U ime trofejnog kluba, u naše mikrofone govore Igor Lončar i Jugoslav Luković.

Od 12. do 14. oktobra održaće se `Belfis`, najveći sajam fitnesa u regionu. U hali 3 Beogradskog sajma, biće predstavljeno preko 60 različitih programa koji u prvi plan stavljaju telo, zdrav život, disciplinu, kao i nekoliko stotina izlagača iz celog regiona, pa se očekuje i dobra posećenost ovom sportskom događaju. `Belfis` će nam, detaljnije, u našoj emisiji predstaviti Zorana Oborina- Šijan i programski direktor festivala Biljana Ranković.

Ljubica Vraneš, mecosopran i solistkinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, sa svojim kolegama, nedavno se vratila iz Albanije. Njihovom `Karmen` ,u okviru saradnje na bazi protokola potpisanog juna meseca  između našeg  Narodnog pozorišta  i Nacionalnog teatra Opere i Baleta u Tirani, započela je nova sezona albanske umetničke kuće. Ljubica je, s ogromnim uspehom, nastupala i u Rumuniji, tamo je baš stekla izuzetnu popularnost, a publika uvek voli da je vidi i na matičnoj sceni, u zdanju na Trgu Republike. Zato će nam atraktivna operska pevačica praviti društvo tokom jednog dela ovog popodneva.

Glumci Amaterskog pozorišta Pete beogradske gimnazije "Teatar 5"  krajem prošlog meseca u Gračanici i Prizrenu odigrali su predstave: "Buba u uhu", "Zatvorski bluz" i monodramu "San smešnog čoveka". Ovo gostovanje realizovano je  u okviru projekta "Otvorimo zavesu", koji je podržala Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Mladi glumci prepuni su utisaka, oduševljeni dočekom naših ljudi, impresionirani kulturnom baštinom i hramovima u južnoj srpskoj pokrajini. Deo svojih impresija preneće nam Nevena Georgijević i Nebojša Miljanović.

Ne verovali ili da, pesma `Dođi u pet do pet`, koju mnogo ljudi često i rado zapevuši, bez obzira na godišta, ove jeseni navršava 40 godina kako je nastala i kako su je otpevali `Ambasadori`, i to prvi put sa novom vokalnom solistkinjom Jasnom Gospić. Četiri decenije ove pesme, ali i isto toliko umetničkog rada, Jasna Gospić obečežiće koncertom u Kombank dvorani, zakazanom za 23. septembar. Eto nekoliko divnih povoda da sa Jasnom uživo popričamo ovog popodneva u našem studiju.  

I ove subote najavljujemo događaje iz sveta sporta, javnog, umetničkog i kulturnog života. Finalno veče osmog festivala domaćih tv serija `FEDIS` zakazano je za sredu. Katarina Krstajić svoju novu knjigu `Odraz u ogledalu` predstaviće u četvrtak veče. U utorak će u `Dorćol Placu` biti izvedena muzičko- plesna priča `7 sunaca i 7 luna`. Ekološki i bioetički festival za oslobođenje životinja, odnosno festival filma o životinjama `Lajka`, prvi put se održava 0d 9. do 11. oktobra. Pratimo i Festival koreografskih minijatura, u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Povodom svečanog otvaranja Dana Skupštine naroda Evroazije u Beogradu, Hor slavista u ponedeljak će održati koncert tradicionalnih pesama slovenskih naroda.

Udruženje `Tačka susretanja` u Vršcu, u Salonu kod Porte, u četvrtak priređuje promociju knjige `BanaCki tvor`, Gorana Mrakića. Beogradski dečji sajam održava se od 5. do 7. oktobra, dok je za 6. dan ovog meseca zakazana manifestacija `Obredni hlebovi` u Batočini. Izložba `O životinjama i ljudima`, Etnografskog muzeja u Zagrebu, otvorena je prekjuče u beogradskom Etnografskom muzeju. Samostalna izložba uljanih pastela Nevene Zdravković u toku je u galeriji `Singidunum`. U selu Novo Korito kod Knjaževca, naredna subota rezrvisana je za `Šipurijadu`. Danas i sutra u Valjevu se dešava Festival duvan čvaraka.

U Kragujevcu sutra počinje međunarodni pozorišni festival malih scena `Joakim Interfest`. Sve je spremno i za ovogodišnji `BEMUS`, Beogradske muzičke svečanosti startuju 10, oktobra. Dečji gastro festival `Varjačići` zakazan je za naredni petak. Istog dana počinje i Oplenačka berba grožđa u Topoli. U selu Skorenovac kod Kovina, 13. oktobra biće održani Dani mađarske kuhinje. U Bogatiću- od ponedeljka `Pozorišni dani Milivoje Martinović Martin`. U petak se u Bajinoj Bašti održava savetovanje `Dani Rače ukraj Drine`. U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, prva ovogodišnja premijera- `Put oko sveta za 60 sekundi`, o njoj nam priča glumica Jovana Mišković.

I to, naravno nije sve. Čućemo razgovor sa Andreom Arsović, trofejnom sportistkinjom u streljaštvu i potpredsednicom Sportskog društva Partizan, koje je prekjuče obeležilo 73 godine postojanja. Pratićemo kretanje rezultata na ono malo utakmica Super i Prve lige Srbije koje se igraju u terminu naše emisije, kao i na susretima važnijih evropskih fudbalskih šampionata. Naši reporteri javiće se iz Zaječara, gde je održan prvi iz ovogodišnje serije Krosa RTS-a.

Najavljujemo ovog popodneva i trku formule 1 za `Veliku nagradu Japana`, koja se vozi u Suzuki, pol pozicija pripala je Luisu Hamiltonu. U Jugoslovenskoj kinoteci svečano je otvoren drugi kongres sa izložbom radova poznatih svetskih arhitekata i dizajnera. Sedamnaesti Međunarodni festival etnološkog filma biće održan od 9. do 13. oktobra. U Maloj galeriji ULUPUDS-a sinoć je otvorena izložba mozaika pod nazivom `Sunce`, čiji je autor Gordana Pralica. Premijerna izvođenja predstave `Zarobljeni momenti` u teatru `Le Studio`, u pitanju je autorski projekat Sanje Maljković. ARTE galerija otvorila je novu sezonu izložbom `Damnjan- radovi na papiru`. Pa onda opet malo sporta- u Novom Pazaru se još slavi osvajanje Super kupa u odbojci, istoimena ekipa savladala je novosadsku Vojvodinu. Za našu emisiju, o tom meču i izgledima Pazaraca u novoj takmičarskoj sezoni govori pojačanje iz bukureštanskog Dinama Vuk Milutinović.  

Naši dugogodišnji saradnici tu su i ove subote - od viteza kulinarstva Milijana Stojanića, s novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak, preko Doma omladine Beograda, Akademije 28 i Kulturnog centra Čukarica, koji dodeljuju ulaznice za pozorišne predstave i koncerte našim poštovanim slušaocima.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво