Читај ми!

Leto uz Moju knjigu - izuzetna dela svetske i srpske književnosti

Tokom leta ponovo ćemo čuti emisije u kojima se govori o jedinstvenim, po nekim svojim osobinama posebnim knjigama domaćih i stranih autora. Reč je o delima koja su proširila dotadašnje granice književnosti, i uticala da se sama forma dela i jezik kojim se ono stvara dožive drugačije. Istraživačkim duhom i eksperimentalnim zamahom ova dela otvorila su nove puteve razvoja književnog izraza, i dovela do novog i drugačijeg shvatanja književnosti. U avgustu slušamo emisije u kojima sagovornici govore o izuzetnim delima srpske književnosti.

''Prokleta avlija'' Ive Andrića

Dragan Bošković, pesnik, književni istoričar i profesor književnosti na Univerzitetu u Kragujevcu, govori o tome kako je otkrio delo ''Prokleta avlija'' Ive Andrića, šta mu se u toj knjizi dopada i zašto se ovom delu često vraća. ''Prokleta avlija'' je po mnogima jedno od najboljih Andrićevih dela. Mi ćemo u emisiji čuti zašto Dragan Bošković smatra da je ovo delo posebno, na neki način i neobično, čak i u kontekstu Andrićevog opusa.

Stambolski istražni zatvor, poznat pod nazivom Prokleta avlija, o kome govori ovo Andrićevo delo, simbol je podeljenosti i stalne borbe između dva sveta, između kojih nema i ne može biti dodira. Podeljenost između onih koji oličavaju vlast i onih koji su lišeni slobode, između onih koji su bliže svetu i realnosti i onih koji žive u mašti, prenosi se u sferu koju čine odnosi između pojedinaca, da bi na kraju ta podeljenost zahvatila i odnos između književnih znakova i onog na šta ti znakovi upućuju.

Prokleta avlija se uvek puni i prazni. Ali ona i živi samo za sebe, uvek ista. Ona dokazuje da u životu postoji uvek nešto trajno, iako se sam život neprekidno menja. Likovi ovog dela: fra-Petar, Karađoz, Ćamil, Haim i drugi protagonisti su priče o identitetu, o potrebi dodira sa drugošću; istovremeno, ovi likovi nas suočavaju sa pričom o maskama i gubitku identiteta.

Po mišljenju našeg sagovornika, postoje knjige koje mi biramo za čitanje, a postoje i knjige koje na neki način biraju nas. To su knjige koje nas potresu iz temelja, i koje nam otkriju nešto suštinski važno za nas. Jedna od takvih knjiga za Dragana Boškovića jeste upravo ''Prokleta avlija'' Ive Andrića.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи