Vreme sporta i razonode

Najbolja srpska triatlonka Vida Medić, ili - kako je od milja zovu - Mala Vida, posle prošlogodišnjeg drugog mesta osvojenog u mestu Ruse u Bugarskoj, osvojila je titulu Balkana u sportu kojim se uspešno bavi. Ovoga puta takmičenje je održano na Ohridskom jezeru. Samo nekoliko dana potom, Vida je bila najuspešnija i u nadmetanju kraj Palićkog jezera, sutradan se pojavila i na Savskom jezeru, na Adi Ciganliji. Ostao joj je još samo Loh Nes, u šali primećuju Vidini prijatelji. Prava pravcata mala sirena...

`Telo će uvek dati alaram, a vi naučite da ga oslušnete`- stalno napominje i upozorava bodi-bilderka Olivera Ugoči, koja je preživela najstrašnije u životu, uzvratila rat melanomu i kancer proterala kao nepotrebnog, neprijatnog i vrlo bezobraznog podstanara. I do tada je bila posvećena sportu, potom još i više, danas će doći da nam najavi nekoliko lepih događaja iz svog kalendara. Pred njom su pojavljivanja u Jagodini, Boru, Čačku, Beogradu, na velikim turnirima, kao i državno prvenstvo, zakazano za 20. oktobar u Aranđelovcu.

Uspešan na tri fronta - kao roker, kao policijski inspektor i kao pisac, Edi Saša Đorđević dolazi nam danas sa novim književnim ostvarenjem. "Četnik" je izašao iz štampe početkom septembra. Izdavač je `EvroBook`. Radi se o završetku "Trilogije o slobodi", čija su prva dva dela "Janičar" i "Ustanik". Radnja romana smeštena je u period od 1903. do 1913. godine, od Majskog prevrata, preko gerilskih borbi četnika u Staroj Srbiji do pobede u Prvom balkanskom ratu i konačnog oslobođenja od Turaka. Kao i prva dva romana, i ovo je žanrovski istorijski triler, sa brzom i napetom radnjom.

Povodom 45 godina od osnivanja `Galerije 73` i 200 godina od rođenja Matije Bana, ova institucija kulture priredila je reprezentativnu izložbu dokumentarističkog karaktera, posvećenu ovom Velikanu, po kome je Banovo Brdo, na kome je i galerija, dobilo ime. Kuriozitet je, da se do sada vrlo malo znalo i pisalo o liku i značaju ovog vrsnog erudite, jednog od osnivača SANU, filozofa, pisca i  diplomate. Izložbu je otvorio naš današnji gost, trebinjski umetnik Milivoje Mišo Rupić, koji će nam pomoći da upoznamo delo Matije Bana i spoznamo zašto valja posetiti ovu izložbu.

Violenčelistkinja Mina Zakić sutra uveče ima koncert u `Gvarnerijusu`, kući umetnosti. Mada mlada, postigla je sjajne rezultate na muzičkom planu, širom zemlje i inostranstva. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Sarađivala je sa brojnim orkestrima u Srbiji, Evropskim simfonijskim orkestrom mladih, Ruskom filharmonijom, „Muzikom Viva" i raznim kamernim ansamblima iz Rusije. Kratki Minin boravak u Beogradu koristimo da prozborimo koju o toj lepoj večeri koja nas očekuje i o zanimljivijm detaljima iz njene karijere.

Sa nama će ovog popodneva biti i Nenad Milosavljević, lider grupe Galija, koja se intenzivno sprema za koncerte zakazane za 9. novembar u Centru `Sava`, u Beogradu, i 16. istog meseca u dvorani `Čair` u Nišu. Svoje brojne navijače, članovi Galije obradovali su ove godine albumom `U raju iznad oblaka`, jakog umetničkog senzibiliteta koji kroz savremenu produkciju vraća grupu njenom starom progresivnom zvuku.

Pridružiće nam se danas i Goran Šobić Sirano, kao predvodnik rok benda `Zid Mortal`, koji je upravo objavio svoj treći album. Šobić je pesnik, gitarista, kompozitor, predsednik  asocijacije za očuvanje i unapređenje rokenrol kulture 'Neki rok', ali i vrlo uspešan i na književnom polju.

Danas - od svega po malo, kako bismo ga upoznali kao multimedijalnu ličnost i čoveka koji - ume, to je najprostija definicija.

 

Najavljujemo i raznorazna lepa dešavanja iz svih oblasti života, evo tek nekih od njih. U Mionici se održava događaj pod nazivom `Putevima diplomate i pesnika Milana Rakića`. `Kulturna Salajka` i `Salajački doručak` odvijaće se u Novom Sadu. Prvi dani oktobra u Subotici su rezervisani za `Jesenji festival jevrejske kulture`. `Dani Milunke Savić` održaće se u Jošaničkoj banji, tradicionalna manifestacija `Radost Evrope` u Beogradu, najavljujemo i niz sajamskih priredbi u `srpskoj Atini`. U Kulturnom centru Zrenjanina naredne sedmice imaju otvaranje izložbe Ivana Antića pod nazivom `Arhitektonično`, kao i izvođenje pozorišne predstave `Svinje`.

Vasil Hadžimanov, sa svojim bendom, otvara novu sezonu u klubu `Soul sosajiti`- starom BITEF-u, dok u `Bitef Art kafeu` očekuju Marija Biondija, italijanskog pevača izuzetnog senzibiliteta. Galerija `Art For All` predstavlja izložbu video radova Igora Simića, u galeriji Kuće legata. Povodom deset godina od smrti poznatog tv i filmskog scenografa Vlastimira Gavrika, u Jugoslovenskoj kinoteci održana je premijera filma o njemu i njegovom radu. Izložba fotografija čiji su autori deca - izbeglice, koja borave u Srbiji, otvorena je u `Dorćol placu`, a zajednička izložba skulptura Lidije i Zorana Karalejića u Kući kralja Petra prvog na Senjaku. `Belgrade SAXperience` biće održan peti put u Beogradu,kao i do sada ugostiće najznačajnije strane i domaće saksofoniste, i to od 2. do 6. oktobra - među njima će biti i Eva Bartas.

U Salonu kod Porte u Vršcu, Zmaj Jovina 16, Udruženje `Tačka suretanja` 5. oktobra priređuje nastup nesvakidašnje pozorišne trupe pod nazivom `Plajbek teatar`. Izložba crteža i skulptura Mione Stefanović u toku je  u Maloj galeriji ULUPUDS-a. Muzej nauke i tehnike - Beograd, otvara izložbe, „Dunav u Srbiji - putovanje kroz tehničke muzeje" i „Istorijska rečna plovila", kao i Petu konferenciju Evropske mreže muzeja, u glavnoj zgradi Muzeja, u Skender-begovoj ulici. Druga po redu `Džipijada`, pod nazivom `Od Petrovca do Mrkonjskog visa`, održava se sutra pre podne, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Medveđa.

U Opovu se sutra održava `Ludaja fest`, u Odžacima 5. oktobra međunarodni karate turnir `Zlatna pesnica`, dok će izložba „Žensko lice zrenjaninskog sporta" biti otvorena u ponedeljak u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Nove sezone počele su u većini objekata koje vode računa o dobrom ukusu naših slušalaca, pa smo im za ovu subotu pripremili prijatna iznenađenja, sa našim dugogodišnjim saradnicima, među kojima su Dom omladine Beograda, `Akadamija 28` i Kulturni centar Čukarica. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи