Novosti dana

Ekonomske teme i razgovori o poslovnoj saradnji s predstavnicima brojnih svetskih kompanija danas su na agendi predsednice vlade Ane Brnabić koja je sa delegacijom Srbije u Njujorku. Ona prisustvuje i Blumbergovom biznis forumu uz brojne zvaničnike država 73-eg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Razgovaraće sa predstavnicima nekih od najmoćnijih kompanija iz celog sveta.

Ana Brnabić je već imala brojne susrete na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, između ostalog sa premijerima Holandije, Belgije i Norveške, a očekuje je i razgovor sa predsednikom Švajcarske. Premijerka je učestvovala i na
skupu "Akcija za mir", posvećenom mirovnim operacijama u svetu. Rekla je da je za Srbiju od ključnog značaja očuvanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji i da je zato važno nesmanjeno prisustvo UNMIK-a u južnoj srpskoj pokrajini, bez promene mandata.

U delegaciji Srbije u Ujedinjenim nacijama jeste i šef diplomatije Ivica Dačić. Na marginama zasedanja Generalne Skupštine susreo se s ministrima spoljnih poslova Komorskih ostrva i Palestine i predsednikom Republike Palau. Dačić, kako kaže, planira da u okviru zasedanja Generalne skupštine najviše razgovara sa zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, o tome da preispitaju svoju odluku.

Za sedam meseci primene Zakona o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala podneto je skoro 300 optužbi, a za polovinu su već izrečene presude, navela je Ministarka pravde Nela Kuburović. Na Konferenciji posvećenoj primeni novog zakona Kuburovićeva je istakla kako će najveći izazov za nadležne biti oduzimanje imovine stečene kriminalom. Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici smatra da je Srbija na dobrom putu da suzbije korupciju, jer ima specijalizovane sudije, tužioce i policijace u čiju je obuku Unija uložila više od tri miliona evra. Ministar policije Nebojša Stefanović ističe da je u borbi protiv korupcije važna i prevencija, odnosno edukacija građana o tome da bez pravne države nema ni ekonomskog rasta.

Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije dogovorili su se o protokolu o saradnji u hitnim situacijama, kada je reč o upućivanju pacijenata na lečenje u inostranstvu. Obezbeđena su i dva aviona da bi se prevoz pacijenata obavio brže, lakše i bezbednije.

Odbojkaši Srbije utakmicom protiv Italije nastavljaju takmičenje na Svetskom prvenstvu. Utakmica se igra u Torinu od 21 i 15.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Marica Serdar

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара