Talasanje - Šetnja

Širom sveta 26. septembra obeležava se Svetski dan čistih planina, sa idejom da se pojača ekološka svest i ukaže na njihovu važnost za održavanje života na našoj planeti, jer nam obezbeđuju kiseonik, vodu za piće, pružaju dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, i dele sa nama svoju lepotu. O toj lepoti govori nam danas alpinista Dragan Jaćimović, osnivač i predsednik planinarskog kluba Extreme Summit Team.

Dragana Rajblović, prva žena sa Balkana i za sada jedina iz Srbije koja se popela na najviši vrh sveta Mont Everest na Himalajima, najaviće nam promociju svoje knjige „Moj Everest - san i java", koja će se održati večeras, u Gradskoj biblioteci u Somboru.

"Pazi, otrovno!", nova izložba Prirodnjačkog muzeja, predstavlja fenomen otrova iz prirode kao jedinstvene pojave u živom svetu. Na izložbi su predstavljene otrovne vrste gljiva, biljaka i životinja i opisani otrovi iz prirode, njihova uloga, namena i značaj. O Izložbi govori Aleksandra Savić, viši kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Svake godine 26. septembra, u svim krajevima Evrope proslavlja se Evropski dan jezika. Ova inicijativa Saveta Evrope posvećena je naglašavanju značaja svih evropskih jezika. Oko 800 miliona Evropljana u 47 zemalja članica Saveta Evrope ohrabruje se da uči više jezika, u svim uzrastima. Evropski dan jezika u Srbiji organizuje EUNIC Srbija (mreža evropskih kulturnih centara): deset zemalja, devet jezika i petnaest organizacija su ovog puta u centru zbivanja! Događaj najavljuje Nataša Pavlović, direktorka Austrijskog instituta Beograd.

Deo programa obeležavanja Evropskog dana jezika je i Veliki besplatni koncert u kojem učestvuje i Bend Trovači iz Dizeldorfa - koji neguje energičnu mešavinu ska, rege i pank muzike na srpskom i nemačkom jeziku. Naš gost je Danko Rabrenović, član benda.

Iz nekadašnje marketinške kampanje Turističke organizacije "Soul food Serbia" nastao je projekat "12 veličanstvenih", kojim se promovišu prirodne i gastronomske vrednosti Srbije. Odabrano je 12 autentičnih proizvoda i domaćinstava iz svih delova Srbije, koji proizvode med, začinsko i lekovito bilje, kiselo mleko, krompir, vino, kupus, rakiju....Danas vas upoznajemo sa domaćinstvom iz sela Gledića, zaseoka Rakija, zadnja pošta Čukojevac.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво