Vreme sporta i razonode

Kendo je japanska borilačka veština takmičarskog karaktera. U kendou se naglašava napredak, psihički i karakterni razvoj kendoke i neprestana težnja ka napredovanju u veštini. To je veština izgradnje ljudskog kaktera, kroz usavršavanje veštine mačevanja. Naši reprezentativci upravo su se vratili iz Seula, sa medaljama osvojenim na Svetskom prvenstvu, eto divnog povoda za razgovor s našim gošćama Anom Momčilović i Teodorom Dimitrić.

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije od 16 časova igra drugi meč druge faze grupng takmičenja na Svetskom prvenstvu, rival joj je selekcija Argentine. Naša najbolja ženska selekcija stigla je u Japan, u kome je takođe očekuje učešće na šampionatu planete. O dosadašnjem učinku izabranika Nikole Grbića i očekivanjima od dama, koje s klupe već dugo predvodi Zoran Terzić, razgovaraćemo s odbojkaškim trenerom Nenadom Mihajlovićem.U odbojci je, u ovoj ulozi, već 17 godina, ima dosta osvojenih titula i zapaženih angažmana u zemlji i inostranstvu.

Uz podršku Sekretarijata za sport grada Beograda i Paraolimpijskog komiteta i ove godine održava se `Trofej Beograda` za košarkaše u kolicima. Takmičari iz Rusije, Rumunije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije igraju punih srca, u dvorani Zavoda za sport Republike Srbije u Košutnjaku. O toku takmičenja, koje je i idealna prilika za druženje ovih sportista, pričaće nam jedan od učesnika i organizatora Željko Ćirković, kao i poznati košarkaški stručnjak Vladimir Kuzmanović, koji godinama prati ovaj sport i takmičenja. Na jednom takvom, nedavno, u rumunskoj Oradei, članovi kluba Singidunum, glavnog organizatora `Trofeja Beograda`, podigili su pehar. To je tek jedno od dešavanja u okviru Međunarodnih sportskih igara osoba sa invaliditetom, uz učešće oko 700 stotina takmičara u deset sportskih disciplina, svima njima domaćin je Beograd.

`Trofej Beograda` u dizanju tegova održava se upravo danas u našem glavnom gradu. Mnogo učesnika ovog atraktivnog takmičenja predstavljano je i u našim emisijama, upoznali smo brojne osvajače medalja i višestruke rekordere, danas ćemo im takođe posvetiti pažnju. U goste nam dolazi Filip Vlajić, jedan od vrhunskih mladih sportista koji je naš državni i balkasnski prvak u powerliftingu u lakšoj kategoriji do 74 kg. Pored diplomskog rada, sprema se da polaže za nacionalnog sudiju u pauerlifting sportu. Ove godine je prvi put organizovao državno prvenstvo, na kome je učestvovalo 120 takmičara i trajalo je dva dana. Na slici koju objavljujemo je `krem` pauerliftinga - predsednik nacionalnog saveza Predrag Milošević, zatim počasni član saveza Zorica Gavrilov, predsednik svetske organizacije IPF Gaston Paraz, potom generalni sekretar naše asocijacije Aleksandra Rapaić i osnivač Pauerlifting saveza Srbije, ujedno i njegov počasni član, Radovan Gavrilov.

U goste nam dolazi i Sanja Nikolić, dama rođena u Splitu početkom poslednjeg kvartala prošlog veka. Diplomirala je filozofiju na Beogradskom univerzitetu.Na međunarodnom takmičenju za kratku priču `Lapis Histriae` bila je finalista 2013. i 2014. godine. Priče su joj objavljene u zbornicima `Lapisa` i prevedene na italijanski jezik. Pesme joj je u `Poeziji` objavilo Hrvatsko društvo, kao i časopis za književnost `Sent`. Danas nam predstavlja svoj prvi roman pod nazivom `Sila i Soni u Berlinu`.

Posle prošlogodišnjeg drugog mesta u ženskoj konkurenciji, naša najbolja triatlonka Vida Medić osvojila je svoju prvu titulu šampionke Balkana, i to kraj Ohridskog jezera. U Mladenovcu se narednog vikenda održava međunarodni turnir u rvanju `Ljubomir Ivanović- Gedža`. Dom omladine Beograda, Veterina Beograd i Društvo `Le Petit` po šesti put priređuju veliku humanitarnu akciju posvećenu dobrobiti životinja i celoj porodici- održava se još jedan `Mrnjau vikend`. 

Najavljujemo i niz turističko- privredno- kulturnih manifestacija koje se održavaju širom Srbije. Sutra počinju `Horgoški berbanski dani`, a 27. septembra u Metkoviću kraj Bogatića- takmičenje u pečenju rakije `Vesela mašina`. `Zdravo, domaće, prirodno`- to je slogan sajma koji će u četvrtak biti otvoren u Zaječaru, Festival zimnice održava se u Koceljevi sledećeg vikenda. `Konji ponovo kaskaju Malom Remetom`- naziv je  priredbe u organizaciji Udruženja `Fruškogorski ždrebac`, dešava se 29. septembra.

Četvrti festival pravoslavnog filma `Snažni duhom` počinje preksutra u Kruševcu. Sutra se otvara Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, baš kao i `Artlink noć klavira` u glavnom gradu. `Beogradske horske svečanosti` počinju 28. septembra. Gala operski koncert `Opera na vodi`, na Sava promenadi, kojim se otvara 150. jubilarna sezona Narodnog pozorišta u Beogradu, biće održan večeras od 19 časova i 30 minuta. Teatar `Le Studio` predstavlja komad `Amrel za dve osobe`, večeras od 21 čas, na sceni u Poenkareovoj ulici 26. Premijera dečje predstave `Bez dometa na kraj sveta` je danas u 17 časova na Maloj sceni Akademije 28, time će biti otvorena i nova sezona.

Izdavačkoj kući `Kreativni centar` pripalo je čak četiri laskava priznanja, za samo nekoliko dana- dva `Dositejeva pera` i dve nagrade `Neven`. Povodom obeležavanja Dana etnografskog muzeja, u četvrtak je postavljena izložba pod nazivom `To smo mi- narodna zanimanja u Srbiji`. Udruženje vizuelnih umetnika Užica danas predstavlja izložbu `Ponesi umetnost`, u tamošnjoj galeriji `Reflektor`. Otvorena je i izložba  povodom 70. godina postojanja i rada Istorijskog arhiva Požarevca. U Studentskom kulturnom centru u Beogradu spremaju se za Salon stripa, najveći festival `devete umetnosti` u Srbiji. Najavljujemo i 22. muzičke susrete `Jesen na Čukarici`, kao i premijernu obnovu opere `Pajaci`, Ruđera Leonkavala, na startu nove sezone Opere i teatra `Madlenianum`.

Pratićemo i druga dešavanja tokom emisije, iz sveta sporta, kao i javnog, kulturnog i umeničkog života. Biće i lepih nagrada za redovne slušaoce ovog porodičnog magazina Radio Beograda 1. Neće izostati ni novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda, Milijana Stojanića. Danas će nam se javiti sa prve po redu manifestacije, koja se održava na Kalemegdanu, pod nazivom `Festival srpske trpeze`.

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво