Читај ми!

Helena Rubinštajn

U vreme kada se negom lepote malo ko bavio, a kozmetika i šminka bile mahom nepoželjne na licima pristojnih dama, Helena Rubinštajn je svet osvojila idejom da svaka žena može da bude lepa i da ono što joj je od prirode dato na licu i telu, svakodnevno može da čini boljim i lepšim. Ulila im je dodatno samopouzdanje i svojim primerom ih ohrabrivala da se upuste u poslovne vode. U gotovo svemu što se danas u kozmetici podrazumeva, Helena Rubinštajn je bila prva.

Prva je ustanovila podelu na tipove kože lica i za svaki spravljala odgovarajuće kreme. Užasnuta belilom tena Amerikanki, izmislila je puder u boji, i "creme gypsy" za žene tamnije puti. Poljskoj glumici Poli Negri oči je uokvirila tušem i stvorila ono što danas zovemo "vamp izgled". Među prvima je proizvodila kreme za sunčanje, samopotamnjivanje i mršavljenje. Izmislila je i prvi preparat za dubinsko čišćenje kože i odmah zatim prvu hidratantnu emulziju. Njen izum je i četkica za nanošenje maskare, a prva je prodavala i vodootpornu maskaru. Uz najveću rivalku, Elizabet Arden, bila je prva vlasnica salona za negu lepote i kozmetičkih instituta.

Bila je i veliki kolekcionar umetničkih dela. Toliki da je upravnik čuvenog njujorškog Muzeja moderne umetnosti molio da muzeju proda svoju vrednu kolekciju, što njoj nije padalo na pamet.

Među prvima je otkrila umetničke vrednosti kreatorke Koko Šanel i baletske trupe Sergeja Djagiljeva, koja joj je doduše bila i inspiracija za ljubičastu, narandžastu, zlatnu i žutu paletu boja u kozmetici. Milione dolara uložila je u gradnju i uređenje svojih salona lepote, instituta, kuća i stanova angažujući najinovativnije arhitekte svog vremena i do poznih godina svog života neumorno je radila na unapređenju svog kozmetičkog carstva i ideje da ružne žene ne postoje.

Naša gošća iz prošlosti je madam Helena Rubinštajn, ili samo Madam. 

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво