Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Tjenđinu sa kineskim premijerom Li Kećangom. Posle razgovora, Vučić je istakao da je postignuta saglasnost o svim političkim pitanjima. Kina očekuje da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju, rekao je Vučić.

"O svim političkim pitanjima izrazili smo gotovo jednoglasje i podršku jedni drugima - mi politici jedne Kine, a oni podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", preneo je Vučić nakon sastanka.

Predsednik Srbije kaže da je sa kineskim premijerom najviše razgovarao o tome kako Kina može da pomogne Srbiji u usvajanju modernih tehnologija. Vučić je prethodno je prisustvovao otvaranju letnjeg Svetskog ekonomskog foruma a sastao se i sa guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije "Hbis", koja je vlasnik Železare u Smederevu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da rešenje za pitanje Kosova i Metohije nije na stolu i da ga treba strpljivo tražiti. Kaže da je ideja koja je izneta o razgraničenju opcija koju je predsednik Srbije javno istakao i tek treba da bude predmet razgovora. Evenetualnim sporazumom ne bi se otvarala Pandorina kutija jer bi takav predlog bio podržan od Srba, Albanaca i međunarodne zajednice, naveo je ministar Dačić na konferenciji Centra za spoljnu politiku. Mi želimo da se okrenemo pozitivnoj agendi, da se otklone bezbednosni problemi u regionu, prekinu sukobi i otvori nova stranica u našim odnosima, naveo je Dačić.

Vojni sporazum Severne i Južne Koreje, potpisan na marginama samita lidera Mun Džae-ina i Kim Džong Una, označava kraj Korejskog rata 1950-1953 godine, i pokretanje mirovnog procesa, rekao je portparol južnokorejskog predsednika. U dokumentu se navodi i da su se strane dogovorile da okončaju vojne letove i artiljerijsku vatru u pograničnim regionima. Osim toga, predviđeno je da Severna i Južna Koreja rasformiraju 11 vojnih graničnih punktova do kraja godine.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata u prosveti nastavljaju danas štrajk, skraćenjem časova, treći put ove školske godine, na 30 minuta. Prosvetari traže da zaposleni u prosveti, sa sedmim stepenom obrazovanja budu u devetoj grupi, u prvom platnom razredu i da kroz tu grupu napreduju. Resorni ministar Mladen Šarčević najavio je da će sledeći sastanak sindikata biti sa premijerkom Anom Brnabić i predstavnicma Ministarstva finansija.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Marica Serdar.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара