Читај ми!

''Ljubav u doba kolere''

Uroš Petrović, pisac i fotograf, govori o tome zašto voli roman ''Ljubav u doba kolere'' Gabrijela Garsije Markesa. Kolumbijski pisac, novinar, scenarista, izdavač i politički aktivista, Gabrijel Hose Garsija Markes (1927-2014) smatra se najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se mitovi i magija prepliću sa realnošću svakodnevnog života.

Njegovo najčuvenije delo, roman "Sto godina samoće", prodato je u više od 30 miliona primeraka. Autor je dela ''Oči plavog psa'', ''Pukovniku nema ko da piše'', ''Jesen patrijarha'', ''Hronika najavljene smrti'', ''O ljubavi i drugim demonima'' i mnogih drugih. Godine 1982. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Roman ''Ljubav u doba kolere'' uvodi nas u priču o ljubavi koja traje pune pedeset tri godine, sedam meseci i jedanaest dana. To je ljubav iz rane mladosti koja se izborila sa mnogim problemima i tragedijama i koja je svoj vrhunac dostigla u poznim godinama, na izmaku života. Ono što ovom Markesovom romanu daje posebnu čar jeste čulno bogata atmosfera u kojoj se priča odvija, lirska opservacija detalja kao i poseban osećaj za humor.

Za čitalački doživljaj Markesovih dela naš sagovornik je jednom prilikom rekao: ''Volim da čitam Markesa, sviđa mi se kako ume da me vrti kroz pasuse praveći osećaj da se, ležeći na gumenom čamcu, spuštam niz živahne bukove planinske reke.'' Čućemo zašto Uroš Petrović na ovaj način doživljava Markesova dela, a otkrićemo i zašto roman ''Ljubav u doba kolere'' on smatra izuzetnim.

Uroš Petrović je stvaralac koga odlikuje nemirni duh, prodorna inteligencija, velika radoznalost i živa mašta. Njegovi romani i pripovetke već godinama su među najčitanijim naslovima za decu i mlade, a njegovih knjiga se često prihvate i odrasli čitaoci. Učesnik je i saradnik mnogih kvizova, koautor programa pod nazivom ''NTC sistem učenja'', gostuje kao predavač u školama i na fakultetima u zemlji i inostranstvu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара