Читај ми!

''Beži, Zeko, beži!''

Biljana Dojčinović, redovna profesorka na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, govori o tome zašto voli roman ''Beži, Zeko, beži'' Džona Apdajka. ''Beži, Zeko, beži!'' jeste drugi objavljeni roman Džona Apdajka, američkog pisca, prisutnog na književnoj sceni SAD od sredine 20. veka.

Istovremeno, to je i prvi roman u serijalu koji se nastavio do 1990. godine romanima ''Zekin povratak'', ''Zeka je bogat'' i ''Zeka na umoru'', a definitivno zaključen novelom „Sećanje na Zeku" iz 2000. godine. Romani o Hariju Angstromu Zeki postali su svojevrsni fenomen američke i svetske književnosti - niz romana koji na kraju jedne decenije komentarišu različite političke i društvene promene koje su taj period obeležile. Ako je osnovni Apdajkov poriv bio da svojim pisanjem opiše drugu polovinu 20. veka u Americi, kao što je u jednom intervjuu izjavio, onda su romani o Hariju Angstromu potpuni izraz tog njegovog stremljenja. Taj junak mu je, kako je sam tvrdio, očuvao „urođenu sklonost ka čuđenju i riziku", osobine toliko važne za pisca.

Biljana Dojčinović od 2011. godine rukovodi projektom ''Knjiženstvo''. Član je društva ''Džon Apdajk'' od njegovog osnivanja. Autor je većeg broja studija, ogleda i knjiga, od kojih za ovu priliku izdvajamo knjigu ''Susreti u tami: uvod u čitanje Virdžinije Vulf '' i knjigu ''Kartograf modernog sveta'', koja je posvećena Džonu Apdajku.

Za Harija Angstroma, junaka Apdajkovog romana ''Beži, Zeko, Beži!'' naša sagovornica kaže da je junak koga je teško voleti ali mu je teško i odoleti. Mi ćemo u emisiji čuti koji su kvaliteti Apdajkovog književnog stvaralaštva presudno uticali na to da ovaj Apdajkov roman postane omiljena knjiga Biljane Dojčinović.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи