Kod dva bela goluba

„Gde je ljubav prema lepoti, tu počinje umetnost“. Paja Jovanović

Slikar Paja Jovanović, otelotvorenje idealne lepote za kojom je tragao, posebno radeći portrete,  pronašao je u savršenom živom modelu zanosnog izgleda i lepog lica. Bila je to Hermina Dauber, devojka koja je znala umetniku dugo i strpljivo da pozira. Bila je to Muni Jovanović, umetnikova supruga, muza, inspiracija i nadahnuće do kraja života.



U Muzeju Paje Jovanovića u toku je izložba „Muni-umetnička inspiracija slikara Paje Jovanovića".  Autor Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda, vodi nas kroz izložbu slika koje se čuvaju u okviru Legata Paje Jovanovića - kroz  portrete, aktove, mitološke i alegorijske kompozicije na kojima figurira Muni kao otelotvorenje idealne lepote za kojom je slikar Paja Jovanović tragao.

Ovidijeva priča o Pigmalionu, umetniku koji se zaljubio u svoje umetničko delo slična  je Pajinoj slikarskoj apoligiji Muni zbog čega priču u emisiji prate i stihovi iz Ovidijevih „ Metamorfoza" u prevodu Tome Maretića.

Izložba „Muni-umetnička inspiracija slikara Paje Jovanovića" bila je i povod i inspiracija za ispisivanje još jedne  priče o lepoti, ljubavi i umetnosti u emisiji" Kod dva bela goluba".
 
Autor i urednik emisije Tamara Krstić.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара