Talasanje - Šetnja

Poslednje nesreće na gradilištima po ko zna koji put otvaraju pitanja bezbednosti radnika i poštovanja propisa o obaveznoj zaštiti. Analize tragičnih događaja ukazuju ne nebezbedan rad na visini, nekorišćenje opreme za ličnu zaštitu, rad u nepropisno obezbeđenim iskopima. Od ukupnog broja stradalih radnika u prošloj godini, čak 30 odsto je radilo na crno! Gost Saša Torlaković - predsednik Sindikata radnika građevinarstva.

Država je kroz ekološke takse naplatila 10 milijardi dinara od kompanija čija proizvodnja stvara otpad koji zagađuje životnu sredinu. Pokrenuto je gotovo dve hiljade prekršajnih i oko 200 krivičnih prijava. Ko su najveći zagađivači u Srbiji? Koliko se opasnog otpada proizvede i gde on završava? Kako se kažnjavaju preduzeća koja krše zakon o plaćanju ekološke takse ili dostavljaju lažnu dokumentaciju o nivou zagađenja koje su izazvali, neka su od pitanja za Filipa Radovića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

Strani analitičari tvrde da je došlo vreme za pravu ujedinjenu Evropu. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova radi na novom planu spoljne politike Berlina prema Vašingtonu. Taj plan će biti predstavljen 3. oktobra. O transatlantskim odnosima sa Heningom Rikeom, direktorom Centra za transatlantske odnose nemačkog Društva za spoljnu politiku razgovarala je Tanja Gajović.

Večeras počinje 18. Festival uličnih svirača - Gradić fest, tradicionalnom povorkom učesnika i Novosađana od Trga slobode u centru grada, pa preko Varadinskog mosta, do Beogradske kapije u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Tada će početi, kako kažu organizatori, spektakularan koncert španskog pijaniste Davida Morena i njegove partnerke akrobatkinje. Šta sve očekuje posetioce Festivala čućete od Bojane Karavidić.

Dijana Ivanov Kadić. 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи