Vreme sporta i razonode

U jednoj mirnoj i ušuškanoj ulici na Zvezdari, gde- kažu- zvede najlepše sijaju, počeli su dečački sportski snovi našeg prvog gosta. Lako je mogao postati fudbaler Hajduka sa Liona, zbog blizine lepog travnatog terena u Ulici Milana Rakića, ali je odabrao vodu, loptu i- nije pogrešio. Sa svojom dvadeset jednom godinom, Nikola Jakšić, centralni bek naše vaterpolo reprezentacije, već je ostvario mnoge od pomenutih želja, htenja i nadanja. Ovih dana je na Košutnjaku sa svojim, takođe mladim kolegama, intenzivno se pripremaju za Svetski kup, koji ih očekuje narednog meseca u Berlinu.

Oftalmolog dr Vladimir Petrović na delu pokazuje razumevanje i poštovanje prema našim ljudima na  Kosovu i Metohiji. Sa svojim kolegama iz Specijalne oftalmološke bolnice, više puta je besplatno operisao kataraktu, što je obezbedila Kancelarija za KiM, u saradnji sa tom bolnicom. I ne samo to, uveliko ostvaruju planove od prošle godine, idu u srpske enklave i pregledaju brojne  građane, od kojih mnogi godinama nisu bili kod oftalmologa. Pacijentima kojima je vid mogao da se popravi na licu mesta, prepisivali su naočare ili medikamentoznu terapiju, a onima kojima je neophodna operacija, obezbedili su dolazak u Beograd.

Prošlog vikenda „zlatnu" svadbu u Trsteniku, zajedno je, prvi put, proslavilo 14 parova. Kao nekada, pre 50 godina, u svečanoj sali za venčanja opštine Trstenik organizovana je svečanost pod nazivom „Najlepša promocija ljubavi". U ovom mestu sa oko 17.000 stanovnika, gde je već godinama negativan prirodni priraštaj, na ovaj način mladima se daje primer da je dugotrajan brak osnov porodice i uspešnog života. Pored Opštine Trstenik, najveći doprinos održavanju ove divne manifestacije dao je tamošnji Crveni krst, čiji je sekretar Veroljub Milovanović naš gost ove subote. Uz njega. kao prijatno iznenađenje - stiže nam bračni par Todorović, Leposava i Miroljub, iz sela Lopaš, da nam ispričaju makar delić divne priče o ljubavi, daju praktični primer o poštovanju i razumevanju u uspešnoj bračnoj zajednici.     

Književnica Ljiljana Šarac, rođena u Smederevu, dolazi nam sa svojim novim, čevtrim po redu romanom koga je upravo - pod nazivom `Starija`- objavila izdavačka kuća `Evrobook`. Prethodno je Liljana imala vrlo zapažena ostvarenja, romane `Opet sam te sanjao`, `Gde sam to pogrešila?` i `Zid tajni`. Ljiljana, inače, radi kao nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi `Stefan Dečanski` u Beogradu. 

Novooformljeni džez sastav `Oktatonik`, osnovan sa idejom da izvodi autorske četvoroglasne aranžmane uz pratnju instrumentalnog kvarteta, prvi put će nam se predstaviti u ovoj emisiji. Dolazi nam  Petra Leona Matiša - alt, aranžer, kompozitor, uz zanimljiv audio  materijal kojim raspolažu. Večeras u 20 časova `Oktatonik` svira ispred `Zidića` Doma omladine Beograda, biće to idealna prilika da ovu postavu, sastavljenu od mladih, talentovanih muzičara, čujemo i vidimo na delu.

I ove subote pratićemo aktuelnosti iz sveta sporta, kao i javnog, društvenog i umetničkog života. `Drainčevi susreti` poćinju 27. avgusta u Prokuplju, festival ekološkog i turističkog filma `Silafest` održava se krajem meseca u Velikom Gradištu. Očekuju nas i Međunarodni novosadski književni festival u Novom Sadu, festival studentskih pozorišta `Urban fest` u Nišu, međunarodna likovna i književna kolonija `Sićevo`,, pozorišni festival `Duo drame` u Topoli, manifestacija `Just out` u Despotovcu, kao i `Organic live fest` u glavnom gradu. Tu je i tradicionalni festival `Todo Mundo`, uz učešće muzičara sa četiri kontinenta, počinje 30. avgusta. Tokom emisije očekujemo izveštaj sa kvalifikacija formule 1 za Veliku nagradu Belgije. 

Širom Srbije održava se mnogo turističko-gastronomsko-privrednih-kulturnih manifestacija, i njih inetnzivno pratimo u našem porodičnom radio magazinu. `Dani piva` biće u Zrenjaninu, manifestacija `Sabor na panadžur` u selu Jalovik Izvor kraj Knjaževca, `Stiško poselo` u selu Smoljinac kod Malog Crnića, a `Škembijada` u Bujanovcu. `Štrudlijada` se dešava prvog dana septembra u Dolovu pored Pančeva, `Dani vrganja` na Kopaoniku, smotra `Gastro Srem` u Staroj Pazovi. Već se pristavlja ćumur za najveću regionalnu feštu dobrog zalogaja- u Leskovcu će se i ovog leta dobrog jesti, na čuvenoj `Roštiljijadi` u Leskovcu.

Skrećemo vam pažnju i na likovnu koloniju `Rafailo Momčilović` u Deronjam kraj Odžaka, međunarodni festival folklora `Zlatna jesen` u Gudurici pored Vršca, internacionalni festival uličnih svirača `Gradić fest` u Novom Sadu, `Mamut fest` u Kikindi i, naravno, `Rock Village` festival koji je u toku u Banatskom Sokolcu. U Medveđi rade na završnim pripremama za manifestaciju `Pod sač`. U umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` otvorena je izložba grafika Jelene Ružičić, u `Galeriji 73` na Banovom brdu izložba slika `Popodnevni Beograd`, autora Zorana Mišića, a u salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu predivna izložba `Slovačka lepota'.

Urednik i voditelj Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво