Talasanje - Šetnja

Šta je zajedničko epohi cara Trajana i savremenoj Evropi? Na principima na kojima je stvarana rimska imperija, koja je u vreme cara Trajana imala najveći teritorijalni obim, izgrađena je i moderna Evropa. Povod za razgovor sa našim dopisnikom iz Rima, Marinelom Ražnatović, je izložba o jednom od najvećih rimskih imperatora u čast obeležavanja 19 vekova od njegove smrti, pod nazivom „Trajan – graditelj imperije, kreator Evrope“.

Izložba "Ispričaću ti priču" autorke Timke Alihodžić iz Arheološkog muzeja Zadra otvorena je sinoć u galeriji "Karst" u Muzeju Jovana Cvijića. Postavka govori o nekropoli u kojoj je, za sada, pronađeno više od 80 predmeta koji svedoče o životima stanovnika antičkog Zadra. Detaljnije u priči Jovane Obrenić.

Selo Gložan u opštini Bački Petrovac nadaleko je poznato po vrednim povrtarima koji gaje, pre svega papriku i to ne bilo kakvu, već baburu - prepoznatljivu po žutoj boji sa lila vrhom, koja je uvrštena u povrtarske brendove Srbije. U mestu sa oko 2.000 žitelja, uglavnom Slovaka, letnji dani prolaze uobičajeno. Po ceo dan se radi na njivi. Ko nije na njivi nema ga ni na šoru. Naročito ne na plus 38 stepeni Celzijusa, kolika je bila temperatura u danu kada je naša koleginica Nataša Aćimović svratila do tog malog sela u Bačkoj. Na kapiju je izašla samo baka Alžbeta Toman...

U Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru kojeg su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, stigla je originalna dokumentacija o izgradnji beogradskog metroa iz 1951. godine, sada prvi put dostupna javnosti. O tome razgovaramo sa Zoricom Vuković Vujović, koja je jedan od osnivača udruženja Adligat.

Sa Nebojšom Bradićem, urednikom kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije, o kulturi u Srbiji, medijima i ulozi RTS, tj. javnog servisa u čuvanju kulture i baštine razgovarao je Vladimir Džudović.

RTS za 60. rođendan daruje dva velika besplatna koncerta. Ove godine obeležava se veliki jubilej - 60 godina postojanja Televizije u Srbiji. Radio-televizija Srbije, u sklopu proslave velikog jubileja, organizuje dva besplatna koncerta na stadionu „Tašmajdan", 23. i 24. avgusta. Tim povodom gošća je urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво