Kojekuda, repriza

Život Stevana Sremca bio je poprilično bogat i raznovrstan, a svojim delom je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti. Rođen i odgajan u Bačkoj, u sredini koja je odisala gospodstvenošću, poprimio je mnoge od manira koji su odlikovali tadašnje evropejske sredine.

Međutim, kako je zlatne godine svog života proveo na srpskom, tek oslobođenom jugu nije uspeo da se odupre onoj iskonskoj lepoti starog načina života, već joj se u potpunosti prepustio i manirom vrsnog pripovedača pretopio je u svoje mnogobrojne pripovetke, od kojih su neke, "Ivkova slava", "Zona Zamfirova" i "Ibiš aga" i danas veoma aktuelne i rado primljene. Živeo je u burnim vremenima, a uzdisao za prošlošću.

Po rođenju Vojvođanin, iz Sente, Sremac je najveći deo svog života proveo u Srbiji. Najduže je živeo u Beogradu, gde je završio gimnaziju i Veliku školu na kojoj je diplomirao na istoriji (1878. god), potom je jedanaest godina proveo u Nišu i oko dve godine u Pirotu, da bi se vratio u Beograd 1892, i do smrti bio profesor gimnazije. U svojim delima prikazao je sve tri sredine u kojima je živeo: vojvođansku, nišku i beogradsko-srbijansku.

U ovoj našoj kojekuda priča osim o Stevanu Sremcu, na kojeg uspomenu čuva i Zavičajna Fondacija u njegovom rodnom gradu Senti, biće reči i o još jednoj kulturnoj ustanovi koja okuplja srpski živalj, koji je inače u manjini u ovom vojvođanskom mestu. To je amatersko pozorište Miroslav Antić, nastalo i traje već više od 27 godina iz čiste ljubavi i posvećenosti pedesetak članova.

U Sentu vas vode Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Radio Beograd 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се