Vreme sporta i razonode

Petoro prijatelja – Aleksandra Miladinović, Tanja i Bojan Vasojević, Rade Rogač i Marjan Dragić, od januara 2016. godine svakog meseca obilaze različite destinacije u Srbiji, sa ciljem da što bolje upoznaju našu zemlju van utabanih turističkih staza. Samo u 2016. godini prevalili su više od 4.500 km i obišli preko 30 lokaliteta. Na društvenim mrežama, poznati pod nazivom „Trippin Srbija“, dele svoja iskustva i atraktivne fotografije iz različitih krajeva naše zemlje, poručujući jednoglasno: „Nemaš izgovor, obiđi Srbiju!“. Rade i Bojan biće danas `delegati` ove putujuće družine u našoj emisiji.

Ksenija Mirković posvetila je život deci sa smetnjama u razvoju. Pre 17 godina, posle jedne horske priredbe, upoznala je direktorku osnovne škole `Antun Skala`, u kojoj se školluju deca s razvojnim poteškoćama. Taj susret odveo ju je na put koji i danas traje. Ona piše, komponuje i režira inkluzivne mjuzikle, uz to tvrdi da je muzika moćno oruđe za napredak.

U goste nam dana dolazi i Boris Drobac, predsednik Plivačkog saveza Srbije, s kojim ćemo razgovarati o učinku naših reprezentativaca na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Glazgovu. Srpski predstavnici uzeli su učešće u pet finala i šest polufinala, uz to oborivši i pet državnih rekorda. Upravo učesnici velikih takmičenja, poput ovog u Škotskoj, animiraju mališane da i oni počnu da se bave ovim sportom i da postižu što bolje rezutate kad se za njega definitivno opredele.

 Naš kolega iz televizijskog dela Medijskog javnog servisa Srbije, komentator Aca Stojanović, ekskluzivno će nam se javiti sa utakmice kojom počinje novi šampionat Serije A u fudbalu. Zbog tragedije koja se dogodila u Đenovi, odložene su utakmice dva kluba iz ovog grada, ali se ostale utakmice igraju u unapred predviđenim terminima. U predgrađu Verone, gde u ulozi domaćina fudbaleri Kjeva, popularni `leteći magarci`, dočekuju ekipu Juventusa, već drugi dan vlada prava i istinska `Ronaldomanija`. Najnovija akvizicija `stare dame`, aktuelnog šampiona Italije, Kristijano Ronaldo, izazvao je opštu pometnju svojim dolaskom na Apenine i večerašnjim debijem u crno- belom dresu. S najnovijim dešavanjima u `gradu ljubavnika` će nas upravo upoznati Stojanović, uz sve pikanterije koje prate ovaj transfer. 

Govorićemo i o `Fiš festu`, koji se kraj Dunava, na Dorćolu, održava od 30. avgusta do 2. septembra. Manifestaciji koja slavi reku, ribu, riblju čorbu, muziku, prijateljstvo i dobro raspoloženje. Odvija se na istorijski i geografski jedinstvenom mestu, na ušću Dunava i Save, u neposrednoj blizini tvrđave Kalemegdan i Nebojša Kule. Početkom 15. veka, u vreme vladavine Despota Stefana, ovo mesto je postojalo pod nazivom "Vodena varoš" i sastojalo se od male riblje pijace i vodenica. Festival oživljava "Vodenu varoš" kroz aktivnosti karakteristične za događaje koji se odvijaju u blizini reke, kojima se širi dobar duh i prijateljstvo među ljudima. I ovog leta posetioce očekuje raznovrstan program, namenjen svim generacijama, s kojim će nas upoznati predsednik organizacije „Dunav u srcu" i glavni organizator „Fiš festa" Đorđe Živanović.

I ove subote najavićemo veliki broj privredno- turističko- kulturnih manifestacija, koje se održavaju širom Srbije, kao i brojna sportska dešavanja. U Tutinu će se od 25. avgusta održati dvodnevni `Ultra Maraton Mojstir 2018`. Atraktivan je i `Beogradski karneval brodova`. U Kažnjiži se od 23. avgusta igra međunarodni rukometni turnir, u Bačkoj Topoli sutra se održava `Seljačka olimpijada`, tu je i tradicionalni Cerski marš, sa pešačenjem dugim više od 35 kilometara. U Donjem Milanovcu, na Dunavu, od 23. do 27. avgusta, odvijaće se međunarodno takmičenje u jedrenju, pod nazivom `Kup Đerdapa`.

Dosta je manifestacija koje se održavaju povodom velikih praznika. Manifestacija `Gospojina` traje u Novom Bečeju od 23. do 27. avgusta. U toku su i Velikogospojinske svečanosti u Staparu kraj Sombora. Dani srspkog duhovnog preobraženja u toku su u Despotovcu. `Svetostefanski dani novog hleba` biće održani u Kanjiži. Dve manifestacije biće posvećeni šljivi- međunarodni sajam u Osečini i `Dani šljive` u Blacu.

`Skobaljijada` se dešava naredne subote u selu Crnča kod Ljubovije. U Kolubarskom Lazarevcu naredne subote je `Moba za nezaborav`, moba vršidbe pšenice. Za `Dane krsturske paprike` spremni su kao `zapete puške`u Ruskom Krsturu blizu Kule. Kraj jezera Zaova u Malom Crniću, 25. avgusta održava se festival hrane i folklora `Stiško poselo`. Festival violine `Moravičko ćemane` je narednog vikenda u Ljigu. U Ivanjici je, dabome, naredni vikend rezervisan za dobro raspoloženje i `Nušićijadu`. Tada se u Vlasotincu održava `Vinski bal`, dok se sutra u selu Rožanstvo na Zlatiboru odvija sabor izvorne narodne pesme `Bez izvora nema vode`. Biće obeleženi i `Dani Vranja` u Borinom gradu, od 22. do 26. avgusta, prvog dana posetioci će prisustvovati i međunarodnom festivalu folklora. U Boljevcima se naredne subote održava tradicionalna `Strašilijada`.

Preksutra, u ponedeljak, u Centru lepih umetnosti `Guarnerius`, koncert ima pijanista Bogdan Đorđević. Predstavljamo i galeriju `Remont` iz glavnog grada, nezavisnu umetničku asocijaciju. `Leto u muzeju` završava se naredne subote uz `Veče YU vinila`. Izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu" otvorena je juče u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Udruženje Vizuelnih Umetnika Užice večeras predstavlja izložbu umetnica Marine Kostić i Ane Cvijanović.U utorak, 21. avgusta, u Muzeju afričke umetnosti održaće se predavanje i umetnička radionica: "Egipatski fajans: tradicionalne forme i tehnike". 17 godina međunarodne radionice kamerne muzike „Colluvio" biće obeleženo koncertom u svečanoj sali Skupštine grada, u ponedeljak. U Vrnjačkoj Banji, na 42. Festivalu filmskog scenarija, `Bosonoga produkcija` i RTS postigli su dogovor o koprodukciji drugog dela trilogije , serije `Kosti`. Izdvajamo još jedan uzbudljiv događaj- na helidromu u Dobanovcima sutra će biti obeležen Svetski dan helikoptera, najaviće nam ga Sara Krneta, jedina dama kod nas koja je profesionalni pilot ove vrste letelice.

Tokom popodneva, pratićemo i sve druge aktuelnosti, od sportskih, do onih iz oblasti javnog,kulturnog i umetničkog života. Pratićemo završnicu teniskog turnira u Sinsinatiju, utakmice Super i Prve lige u Srbije, kao i promene rezultata na susretima evropskih fudbalskih šampionata.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво