Novosti dana

Rano je govoriti o tome da li Rusija i Sjedinjene Američke Države podržavaju ideju Beograda o razgraničenju sa Albancima, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da je daleko mogućnost da se dođe do dogovora za Kosovo i Metohiju. On ističe da se o tome razgovara sa zvaničnicima najvažnijih zemalja bez obzira što Evropska unija vodi dijalog. Dačić je, posle susreta sa portparolkom ruskog ministarstva spoljnih poslova Marijom Zaharovom pred njen povratak u Rusiju, ponovio da je Beograd otvoren za dijalog i nalaženje trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i dodao da će to biti tema svih sastanaka u septembru, ali i sada u avgustu. On kaže da je Srbija protiv učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije dok se ne reši pitanje statusa. „Ako nema dijaloga mi nikad nećemo priznati nezavisnost Kosova, jednostrani akt koji su oni doneli", zaključio je Dačić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da je Srbima u južnoj pokrajini ideja razgraničenja prihvatljiva ukoliko ona garantuje više slobode i prava nego što imaju sada. Dodaje da Srpska lista nepodeljeno veruje u pregovarački tim Beograda. Od predstojeće posete predsednika Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju kao i do sada otvoren razgovor. Simić za RTS ističe da najviše poverenja imaju u KFOR, ali da se u više navrata pokazalo da ni oni nemaju kapaciteta da zaštite Srbe i zato je, kako je rekao, potrebno da se dijalog nastavi i da se dođe do trajnog rešenja.

U Rumuniji su drugu noć zaredom održane antivladine demonstracije. Učesnici protesta su ponovo zatražili da socijaldemokratska vlada podnese ostavku. Demonstrante je podržao predsednik Rumunije Klaus Johanis. Osim u prestonici protestvovalo se i u drugim gradovima: Klužu, Sibiju, Brašovu, Jasiju i u Temišvaru. Rumuni su ljuti zbog toga što parlamentarna većina pokušava već godinu i po dana da promoviše pravosudnu reformu koja bi bila prepreka za antikorupcijsku kampanju. Protesti su protekli bez incidenata.

Danas se obeležava Međunarodni dan mladih sa ciljem da se skrene pažnja na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata. Populacioni fond Ujedinjenih nacija je poručio da je mladima potreban prostor u kome mogu da provode vreme zajedno, učestvuju u donošenju odluka i slobodno se izražavaju.

U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2007-me godine. Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je mladima njihov dan i najavio da će to ministarstvo nastaviti sa brojnim aktivnostima i projektima koji će doprineti njihovom još boljem položaju u društvu. Poželeo im je da budu kreativni, uče i u kontinuitetu unapređuju svoja znanja i veštine, jer će, kako je rekao, gradeći sebe menjati i svoju okolinu.

Urednik i voditelj - Slobodan Petrović

Urednik vesti - Irena Jelovac

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се