Novinarenje

Novinarenje i danas o događajima i ličnostima u centru pažnje svetskih, regionalnih i srpskih medija.

Danas 9. avgusta 2018.dan posle 10. godišnjice početka rata u Gruziji između Gruzije sa jedne i Rusije i gruzinskih otcepljenih teritorija Južne Osetije i Abhazije sa druge strane o tome da li će najavljeno članstvo Gruzije u Severno-atlantskoj alijansi - NATO savezu ugroziti krhki mir na Kavkazu? Stavovi Moskve s jedne strane  i Vašingtona i Tbilisija sa druge i dalje su suprotstavljeni.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da se gruzinsko-južno osetijski konflikt 2008. mogao izbeći, ali da je konflikt izazvalo nemoralno i kriminalno ponašanje tadašnje gruzinske vlasti i da je Rusija u Južnoj Osetiji pre svega štitila interese sopstvenih građana...

U intervjuu „Komersantu" Medvedev je upozorio da bi eventualni prijem Gruzije u NATO bio opasna greška sa katastrofalnim posledicama i da je širenje NATO saveza nesumnjiva opasnost za Rusku Federaciju, apsolutni izazov i pretnja miru i izrazio nadu da će rukovodstvo NATO biti toliko oštroumno da ne preduzima korake u tom pravcu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da će Moskva pratiti širenje NATO-a, uključujući ulazak Gruzije u Alijansu. Očekivano, SAD su pozvale Rusiju da se povuče iz Abhazije i Južne Osetije zato što su ti regioni deo Gruzije, a ne Rusije. To je rekla portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Da li će konačnu reč o svemu ipak dati Putin i Tramp?

Sagovornik „Novinarenja" je prof. dr Ilija Kajtez pukovnik u penziji, profesor na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost.

Autor Zorana Bokan. 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара