Novosti dana

Danas je Dan rudara. Proslavlja se u rudnicima širom zemlje kao sećanje na 6. avgust 1903. i veliki rudarski štrajk za bolje uslove rada i veće zarade. U Srbiji trenutno privatizovani rudnici kao i EPS-ovi površinski kopovi Kolubare i Kostolca, rade dobro. Ali devet jamskih rudnika, koji posluju u okviru Resavice, ne mogu bez državne pomoći. Vlada sprema Akcioni plan za njihov oporavak.

Prema najnovijim podacima najmanje 91 osoba poginula je u razornom zemljotresu jačine 7 stepeni Rihterove skale koji je juče pogodio indonežanska ostrva Lombok i Bali. Među nastradalima nema stranih državljana. Povređeno je 200 ljudi.

Japan obeležava 73-ću godišnjicu američkog nuklearnog napada na Hirošimu. U Memorijalnom parku mira, tačno u 8 časova i 15 minuta, kada je američki bombarder ispustio atomsku bombu, minutom ćutanja odata je pošta žrtvama. U napadu Sjedinjenih Amerikih Država na Hirošimu ubijeno je 140 hiljada ljudi, a u bombardovanju Nagasakija tri dana kasnije više od 70 hiljada, što je dovelo do predaje Japana i okončanja Drugog svetskog rata.

Jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, Kuršumlija, godinama se suočava s migracijom stanovništva, koje odlazi u potrazi za poslom. U ovoj opštini, razvojnu šansu vide u turizmu, jer na svojoj teritoriji imaju tri banje, od kojih su dve, Prolom i Lukovska, sudeći po broju izdatih vaučera, najtraženije u Srbiji. Čeka se oživljavanje treće, Kuršumlijske, zbog čijih je lekovitih voda bila jedna od najpoznatijih u Evropi.

Urednik i voditelj emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Irena Jelovac.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара