Vreme sporta i razonode

Za porodični magazin Radio Beograda 1 nema zime, a ni letnjeg odmora - gosti se i danas nižu kao na pokretnoj traci, svi do jednog interesantni u oblastima kojima se bave. Među njima je Tanja Andrijić, lice sa nalovnice ove najave, sopran, magistar muzike i profesor solo pevanja u muzičkoj školi `Mokranjac`. Neposredni povod je njen nedavno objavljeni album, zamišljen kao `muzika miliona`, jedinstveni spoj pop zvuka i, nazovimo je tako, `ozbiljne` muzike.

Neretko se na sportskim objektima i oko njih zloupotrebljavaju zastave, grbovi i drugi državni simboli, ali znamo li kada i pod kojim okolnostima se može koristiti srpska trobojka? Pravnim aktima je jasno propisano kako se ona upotrebljava, ali sva je prilika da će još dosta vode proteći Dunavom dok svi budu prihvatili odluke koje su po Zakonu o izgledu i o upotrebi grba, zastave i himne. Za razliku od državne, narodna zastava nema grb, ima i drugih razlika, ali jedino je ona dozvoljena za korišćenje kada su u pitanju proslave, rođendani i svadbe, dočeci sportista i drugi radosni povodi. Zastava sa grbom, dakle, zabranjena je za šire korišćenje, isključivo mogu da je primenjuju državne institucije. Gost u studiju, tim povodom, biće Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma i predsednik njegovog Odbora za heraldičke i genealoške studije.

Aleksandar Bućan posvetio se radu sa juniorskom košarkaškom selekcijom Srbije još 2013. godine i od tada se posveteo `proizvodnji` talenata, brušenju `dragulja`, stvaranju reprezentacija koje odlikuju, pored dobrih igara, i zajedništvo i sistem `svi za jednog, jedan za sve`. Poslednja potvrda uspešnosti tog opredeljanja stigla je nedavno iz Letonije, gde su naši dečaci brilijantnim partijama, i istim takvim ponašanjem na parketu i van njega, osvojili opšte simpatije i zasluženo se popeli na pobednički tron. Upravo selektor Bućan biće naš gost u studiju, popričaćemo o uloženom trudu, o poslu kome se posvetio, ali i budućnosti  mladih košarkaša koji su se popeli na `krov` Starog kontinenta.

Kao i prošlog puta kada je osvojio medalju, Marko Pecarski izbegao je gužvu i odmah krenuo put Atine, gde se svakog leta odmara. Iz glavnog grada Grčke javiće nam se uživo telefonom, da pozdravi trenera i slušaoce naše emisije, da nam da još neki detalj o Evropskom prvenstvu na kome je izabran za MVP- ja i potvrdi da ostaje veran svom Partizanu.

Na evropskom prvenstvu u Mađarskoj, održanom krajem jula, tokom tri takmičarska dana i takmičenja u tri kategorije, uz ukupno 1.178 startovanja modela, reprezentativci Srbije u vazduhoplovnom modelarstvu su svojim rezultatima, među 195 takmičara iz 27 evropskih država, pokazali da su najbolja reprezentacija Evrope, zauzevši prvo mesto u generalnom plasmanu.

Oni su, inače, i aktuelni svetski šampioni u klasi F1B, čućemo šta je još u planovima ovih nadarenih momaka, zahvaljujući našem gostu, članu pobedničke postave, Slavku Saviću, državnom reprezentativcu i članu Aero kluba Nova Pazova.

Dolazi nam u goste i Ana Kovačević, pijanistkinja, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, kako bi najavila lepo muzičko dešavanje u Zaječaru. Uz sva priznanja koja je stekla, Ana već osam godina radi i kao profesor klavira i korepetitor na odseku gudačkih instrumenata u Srednjoj muzičkoj školi `Davorin Jenko`.

Tokom popodneva pridružiće nam se i članovi grupe Harlekin, koja je sve aktuelnija na domaćoj muzičkoj sceni. Adresa joj je, formalno, u Inđiji, makar su članovi benda iz više gradova, svirali su na velikim koncertima širom zemlje i regiona, sa višedecenijskim zvezdama ovdašnje muzičke scene. Prošle subote razgalili su srca Beograđana svirkom ispred popularnog `Zidića` Doma omladine. Imaju i album prvenac, sa koga je upravo urađen zanimljiv video spot. Sa nama će biti vokalna solistkinja Jovana Kovačević i klavijaturista Marko Kovačević. 

Tokom emisije najavićemo i veče boksa u Nišu, ispratiti kretanje rezulata na utakmicama Prve savezne lige Srbije i nekoliko evropskih šampionata, iz zemalja u kojima se juče takođe prvi put zakotrljala `bubamara` u novoj sezoni. Čućemo mladu reprezentativku u streljaštvu Milicu Babić, koja je juče osvojila zlatnu medalju na Gran pri takmičenju u Novom Sadu. Najavićemo i boksersku reviju koja u 17 časova počinje u Nišu, s nestrpljenjem očekujemo dva večerašnja finalna okršaja na Prvenstvu Evrope u Berlinu u atletici. Naši aduti su Dragana Tomašević u bacanju diska i, naravno, Ivana Španović, u skoku u dalj. 

Najavljujemo, dabome, kao i obično, seriju turističko- privredno- kulturnih manifestacija, kojih posebno tokom leta ima dosta širom Srbije. Opština Kanjiža na reci Tisi organizuje atletski i plivački maraton. U toku su poslednje pripreme za `Raške duhovne svečanosti`, u manastiru Gradac. U Lebanu će se održati međunarodni festival folklora pod nazivom `U ritmu jablaničkog srca`. U istoimenom selu kraj Ivanjice, spremaju se za festival izvorne srpske pesme `Prilike 2018`. U Kanjiži imaju još jednu lepu i atraktivnu manifestaciju - `Festival vetrenjača`.

Od 15. do 19. avgusta održava se beogradski `Bir fest` na Ušću, uz veliki broj regionalnih muzičkih zvezda, uglavnom iz sveta rokenrola.  Interesantno dešavanje večeras u Vrbasu, koncert pod nazivom `Heart rock fest`. U okviru gitarskog kampa `Škole Starčević` u Sunčanoj reci, 17. avgusta koncert će održati `Balkanske žice`. Izdvajamo i izložbu Mione Marte Marković pod nazivom `Susret`, koja je otvorena u umetničkoj galeriji `Stara kapetanija`.Tokom naredne sedmice trajaće manifestacija `Trstenik na Moravi`.

Podno Kopaonika, obeležiće Dane preobraženja, uz to će biti održana i manifestacija `Zlatne ruke Brusa`. U banji Vrujci teku pripreme za smotru izvornog narodnog stvaralaštva `Vrujački izvori`. Festival `I love Senta` aktuelan je ovog vikenda. Narednog vikenda i Opovo će biti u centru pažnje, jer se tada dešava `Eko regata Tamiš`. Naredne subote biće obeleženi `Dani Brestovačke banje`. U Bačkom Petrovcu upravo su u toku `Slovačke narodne svečanosti`.

Dani preobraženja obeležiće se i u Trgovištu, na jugu Srbije. Opet smo i u selu Prilike, gde će se naredne subote održati festival dečjeg folklora pod nazivom `Svetlost na brežuljku`. Na Divčibarama se naredne subote dešava festival `Mountin Music Fest`. U Banji Koviljači sutra je Dan mladih. U galeriji Doma omladine Beograda izložbom slika `The West Island` predstavlja se mlada umetnica Lidija Delić. Festival hrane, tradicije i muzike `Bodrog fest`, dvadeset i drugi po redu, u toku je u Bačkom Monoštoru.

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво