Gosti iz prošlosti

U iznajmljenom stanu, kod gospođe Hadson, u londonskoj ulici Bejker broj 221b Šerlok Holms je otvorio privatnu detektivsku agenciju.

Dr Votson mu je u početku sustanar, a posle rešenog prvog zajedničkog slučaja, postaje njegov glavni pomoćnik i hroničar, uvek iznova prijatno iznenađen rezultatima Holmsove primenjene nauke o  zaključivanju i analizi, koja je odmah privukla stotine hiljada čitalaca:

"Pre nego što se okrene onim moralnim i mentalnim aspektima materije koji predstavljaju najveće teškoće, istraživač treba da se pozabavi rešavanjem jednostavnijih problema. Kad vidi nekog čoveka, odmah treba da odredi njegovu prošlost i profesiju. Ta vežba izoštrava sposobnost opažanja i uči čoveka tome gde da gleda i šta da traži. Po nečijim noktima na rukama, po rukavu njegovog kaputa, po obući ili pregibu kod kolena na pantalonama, po žuljevima na prstima, manžetnama, po njegovom izrazu lica, po svakoj od tih stvari se čovekov poziv jasno otkriva. Skoro je nezamislivo da sve to zajedno ne da rešenje stručnom istraživaču u bilo kom slučaju. Kad eliminišete nemoguće, ono što ostane, koliko god bilo neverovatno, mora biti istina."

Logičko promišljanje slučaja, dedukcija i abdukcija, prerušavanje i forenzičke metode u rešavanju složenih zločina zarazile su čitave generacije čitalaca, kasnije i filmskih i televizijskih gledalaca, a potom i pisaca kojima je Holms bio inspiracija. "Možda nijedan izmišljeni prozni lik nije svojim čitaocima postao tako čarobna stvarnost."

Engleski pisac Artur Konan Dojl i njegov najpoznatiji književni junak, Šerlok Holms, preobrazili su pop kulturu, i zanimljiv spoj superiorne inteligencije i socijalne disfunkcije uveli kao obrazac u prikazu detektivskih junaka. Zahvaljujući njima, čitaoci su popularnu kulturu počeli da shvataju lično očekujući da se ona prilagodi njihovim potrebama. Od književnog junaka i njegovog tvorca tražili su uzajamnost - dok vas mi volimo, morate da postojite. Ta ljubav, koja je odavno prevazišla granice literarnog i stvorila čitavu armiju šerlokijanaca, traje više od 13 decenija. Savim dovoljno da njihove tvorce pozovemo u "Goste iz prošlosti".

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво