Vreme sporta i razonode

Srboljub Žunić, doktorand na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu naš je sagovornik u bloku u kome razgovaramo o zdravlju mladih sportista. Neretko se, negde u svetu, dogodi da neko od njih doživi srčani udar, prestanak rada srčanog mišića ili nešto drugo, sa kobnim posledicama. Ove subote, na sreću, nemamo nijedan povod zabeležen u skorije vreme, ali baš zato - valja pričati o preventivi, o tome kako mališane uvoditi u sport, kako lekarske preglede dece, sportista i rekreativaca učiniti redovnim, kako sve njih zaštititi na vreme, pre nego se dogodi zlo. Naš gost je, inače, uz ostale aktivnosti, i osnivač udruženja `Serbospartans tim`.

U goste nam iz Velikog Popovca dolazi Radiša Milojković, nacionalni šampion i osvajač Svetskog kupa u master klasi u sportskom obaranju ruke. Nedavno je osvojio zlatnu medalju na Svetskom kupu u Zagrebu, priprema se za još jedno veliko međunarodno takmičenje u Mađarskoj i na pravi način će nam dočarati ovaj sport i objasniti njegova pravila, posebno insistirajući na tome da se zasniva na tradiciji, a tradicije su za - čuvanje.

Prvaci SFRJ, SCG, SRJ i Srbije u fudbalu i njihova učešća u Kupu i Ligi šampiona od 1955. godine do danas, našli su  mesta u knjizi koja se upravo pojavila pod nazivom `Od svitanja do sumraka`. Autor ovog izdanja, novinar Slobodan Prokin, na jednom mestu nudi svedočenja sa važnih utakmica naših državnih šampiona u evropskim utakmicama, u elitnom takmičenju, tu su izveštaji i sastavi timova, imena strelaca i sudija, kao i ostali podaci sa mečeva Crvene zvezde, Partizana, Hajduka, Dinama, Vojvodine, Sarajeva, Željezničara, Vardara i Obilića.

Pridružiće nam se, tokom popodneva i novinarka Katarina Joković, urednica magazina `Penzija`, koji tretira teme namenjene predstavnicima trećeg doba.

Popričaćemo kakve su želje i afiniteti čitalaca ovog mesečnika, o čemu najviše vole da čitaju, šta ih najviše zanima i, naravno, da li se i koliko seniori bave sportom ili makar rekreacijom, preko potrebnom kada je zdravlje u pitanju.

Poznato je da već samo hodanje organizmu donosi dosta radosti i svakako utiče na njegovo stanje.

Ivan Marović, takođe naš današnji gost, majstor je ninđucua 12.dan, na završnoj je godini doktorskih studija na DIF-u u Beogradu, nastavnik veština na Sportskoj akademiji, kondicioni trener i trener motornih veština.  Osnivač je kluba `Budjinkan Ryoto Dojo`, pre tri godine objavio je i knjigu pod nazivom `Ka savršenom pokretu`.

Koncertni serijal `Be here and there`, predviđen za 6. i 7. avgust na Kalemegdanu,  predstvlja muziku srpskih studenata i alumnista najboljeg muzičkog koledža na svetu Berkli iz Bostona (SAD).  Neke od njih danas predstavljamo u ovoj emisiji, upoznajući njihova stremljenja, uz saznanje koliko kvalitetnih muzičara stvara `preko Okeana`,ali duboko noseći u sebi ljubav prema ovim prostorima, svojoj domovini, uz potvrdu da dobra muzika može da  živi i Tamo i Ovde. Predstaviće nam se, pričom i svojim autorskim izrazom, Ana Krstajić, Dragan Hajnrih i Ognjen Gotovčević.

Povodom obeležavanja jubileja `Galerije 73` s Banovog brda , biće organizovana izložba kolekcije radova u Muzeju Hercegovine u Trebinju, divnom Dučićevom gradu, na kojoj će se predstaviti dela 24 umetnika koji su deo zbirke beogradske kuće kulture. To je njeno prvo predstavljanje u regionu, sa ciljem promovisanja kulturne scene Srbije. Tim povodom, gošća u studiju ju Mirela Pudar, direktorka `Galerije 73`, uoči kulturne misije u Republici Srpskoj.

I ove subote beležimo čitav niz manifestacija privredno- kulturno- turističkog karaktera, bogata je i gastronomska ponuda. U najvećem selu Srbije, održavaju se `Dani azanjske pogače`. U Velikom Gradištu spremni su za `Pasuljijadu`. U Sremskim Karlovcima nude `Dane meda`. U Beloj Palanci dešavaju se tradicionalni `Dani banice`, takmičenje u pripremanju pita od kojih zastaje dah, i na pogled, i na ukus.

Dirljiv momenat u beogradskom `Vrtu dobre nade` - slonica Tvigi prepoznala je svog čuvara posle 26 godina. Prijateljstvo ove, malo krupnije stanovnice žiteljke zdanja na Kalemegdanu  sa Marjom Hoedemakerom iz holandskog zoo vrta u Amersfortu datira još od 1960. godine, kada je Tvigi- kao mladunče azijskog slona- stigla u amsterdamski zoo vrt, o njoj je brinuo upravo pomenuti čovek, koji je ovih dana bio gost direktora Srboljuba Aleksića i kolektiva zoo vrta u Beogradu. Tvigi je odmah, istog časa, reagovala na prisustvo gospodina Hoedemakera. I posle kažu da slonovi ne pamte...

U Šapcu, na reci Savi, održaće se međunarodni plivački maraton `Jarak- Šabac`. Pred nama je i likovna kolonija u Lapovu, zatim `Dragačevski sabor trubača` u Guči, međunarodni `Nišvil` festival, `Dužijanca` u Subotici, kao i manifestacija `Tradicija nas je održala`, u Lapljem selu. Izbor `Prve harmonike Srbije` je u Sokobanji, međunarodna radionica animiranog filma `Zlatni puž` u Vranju, najavljujemo i moto- skup u Gospođincima. `Dani Brazila` održavaju se u Novom Sadu, državno prvenstvo u jedrenju u Golupcu, dok će u banji Gornja Trepča biti izabrana i proglašena najbolja rakija `Šumadijska kraljica`.

U Omoljici kraj Pančeva u toku je festival `Žisel`. U Vrnjačkoj Banji obeležiće `Dane Danila Bate Stojkovića`. Međunarodni `Srem folk fest` održava se u Sremskoj Mitrovici. U selu Kupinovo narednog vikenda je `Regata majke Angeline`. Manifestacija `Zavičajni susreti` biće održana sutra u Sijarinskoj Banji. Jovan Maljoković, sa svojim bendom, gostovao je u Napulju, odakle nosi izuzetne utike. `Brod teatar` u Novom Sadu rezervisan je za Katarinu Pejak, pevačicu i pijanistkinju, još jednu nadarenu muzičarku sa Berklija. `Kutlovačka fijakerijada`, kao i izložba konja , održavaju se sutra na ranču `Parče raja`, petnaestak kilometara od Kragujevca. Konačno, najavljujemo i izložbu umetnice Irene Pašić, pod nazivom `Sve je iz moje bašte i tako divno miriše`.

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво